COPD is een veelvoorkomende chronische longziekte. Zo’n 600.000 Nederlanders hebben ermee te maken. Meestal zijn dat mensen ouder dan 40 jaar. Maar wat is COPD eigenlijk? En wat zijn dan de oorzaken en de symptomen van COPD?
Allereerst de betekenis. COPD is de afkorting voor chronic obstructive pulmonary disease. Het is een verzamelnaam voor onder meer de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem.
Mensen die vele jaren roken hebben een grote kans op COPD. Bij 8 op de 10 mensen met COPD is de oorzaak het roken van tabak. Maar ook langdurig meeroken met anderen kan COPD veroorzaken. Een groot risico is daarnaast blootstelling aan schadelijke stoffen, zoals oplosmiddelen, uitlaatgassen, asbest, fijnstof en (hout)rook. Vaak is dat beroepsmatig. De rook of stofdeeltjes veroorzaken een langdurig aanhoudende (chronische) ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Dat raakt daardoor steeds meer beschadigd.
"COPD komt vrijwel uitsluitend voor bij (ex)-rokers en mensen die door hun beroep zijn blootgesteld aan schadelijke stoffen."
Bij aanhoudende (chronische) bronchitis zijn de bronchiën (de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen) steeds ontstoken. Je maakt dan meer slijm aan en ademhalen is lastig.
Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam steeds meer longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in je bloed komt, en dat je de afvalstoffen weer uitademt. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt.
Bij COPD zijn de bronchiën blijvend ontstoken en zijn er longblaasjes verloren gegaan. Dat veroorzaakt verschillende klachten.
Typisch voor COPD is verder het optreden van longaanvallen. Een longaanval is een plots optredende verergering. Patiënten herstellen hier nooit volledig van: er blijft altijd een verergering van de situatie. Longaanvallen zorgen voor een vergroot risico op ziekenhuisopnames en overlijden. Bij de behandeling van COPD is het voorkomen van een longaanval daarom erg belangrijk.