Bij bronchitis zijn je longblaasjes ontstoken en krijg je last van hoesten en benauwdheid. Maar niet alle bronchitis is hetzelfde. Welke verschillen zijn er tussen acute en chronische bronchitis? En wat kan je zelf doen bij bronchitis?
Bronchiën zijn kleine vertakkingen in je longen. Deze vertakken zich steeds verder en eindigen in de longblaasjes. De bronchiën zijn van binnen bekleed met slijmvlies. Wanneer de bronchiën ontstoken zijn, gaat het slijmvlies meer slijm produceren. Als je ontstoken bronchiën hebt, noemen we dat bronchitis.
Er worden 2 soorten bronchitis onderscheiden: acute en chronische.
De klachten bij acute en chronische bronchitis zijn gelijk, met enkele belangrijke verschillen. Bij acute bronchitis duren de klachten meestal maximaal 2 weken, terwijl deze bij chronische bronchitis langer kunnen aanhouden en vaker terugkomen of zelfs blijven. Bij chronische bronchitis kunnen de symptomen ook leiden tot vermindering van spierkracht en gewichtsverandering. Bij acute bronchitis komt dit niet voor.
De belangrijkste symptomen zijn:
Als je een longaandoening hebt, zoals astma of COPD, kun je ook acute bronchitis krijgen. Klachten zoals benauwdheid en hoesten, kunnen dan extra erg zijn. Dan heb je een longaanval. De medicijnen die je gebruikt bij astma of COPD, proberen longaanvallen zoveel mogelijk te voorkomen. Bij een longaanval is de kans groot dat je longen versneld achteruitgaan en zelfs in het ziekenhuis kan belanden.
Heb je regelmatig (minimaal 2 keer per jaar) last van verergeringen van je klachten, overleg dan met je arts of apotheker of de medicijnen die je gebruikt nog wel voldoende is.