Bij condooms is het natuurlijk duidelijk, maar hoe zit het met de andere anticonceptiemethoden? De pil, het spiraaltje, het implantatiestaafje, de prikpil, de anticonceptiepleister en de vaginale anticonceptiering. Vanaf wanneer beschermen ze je tegen een zwangerschap?
Er zijn verschillende momenten om te starten met de pil:
Meer weten over doorbraakbloedingen? Lees er hier alles over.
Wanneer er minimaal een maand geen andere vorm van hormonale anticonceptie gebruikt is, begint anticonceptie met de anticonceptiepleister op de 1e dag van de menstruatie. De pleister wordt elke week op diezelfde dag vervangen (cyclusdag 8, 15, 22 en dag 1 van de volgende cyclus). Op dag 22 wordt geen nieuwe pleister geplakt. Als je van bovenstaande aanwijzing afwijkt, gebruik dan de eerste 7 dagen een condoom bij het vrijen.
Wanneer er minimaal een maand geen andere vorm van hormonale anticonceptie gebruikt is, kan het implantatiestaafje worden ingebracht vanaf de 1e tot en met de 5e dag van de menstruatie en is het meteen werkzaam.
Is er van bovenstaande aanwijzing wordt afgeweken? Gebruik dan de eerste 7 dagen een condoom als je wilt vrijen.
Wanneer er minimaal een maand geen andere vorm van hormonale anticonceptie gebruikt is, zal de arts de prikpil vanaf de eerste tot en met de vijfde dag van de menstruatie toedienen en is het meteen werkzaam.
Starten met de vaginale anticonceptiering kan op de 1e dag van je ongesteldheid, dan is er meteen bescherming tegen zwangerschap. Begin je tussen de 2e en de 5e dag van je menstruatie? Gebruik dan de eerste 7 dagen een condoom als je wilt vrijen. Op een ander moment beginnen met de anticonceptiering wordt afgeraden.
Starten na een zwangerschap, abortus of miskraam?
Lees dan hier meer informatie over anticonceptie na een zwangerschap.
Lees hier meer informatie over anticonceptie na een abortus of miskraam.