Wanneer kan ik weer starten met anticonceptie na een abortus of miskraam?

Wanneer kan ik weer starten met anticonceptie na een abortus of miskraam?

Per anticonceptiemethode verschilt het wanneer je kunt starten na een abortus of miskraam. Je hoeft niet voor dezelfde methode te kiezen als ervoor. Welke mogelijkheden zijn er?

De pil

Je kunt dezelfde dag of de volgende dag na een abortus of miskraam beginnen met de pil. Je bent dan meteen beschermd tegen zwangerschap.

Anticonceptiestaafje (Implanon)

Na een abortus of miskraam in de eerste 3 maanden van de zwangerschap kun je het staafje direct laten inbrengen. Is het staafje niet binnen 5 dagen na de abortus of miskraam ingebracht? Gebruik dan de eerste 7 dagen na het inbrengen van het staafje een condoom. Je kunt ook wachten op je volgende menstruatie en dan het staafje op een van de eerste 5 dagen laten inbrengen. Vanaf dat moment ben je beschermd.

Na een abortus of miskraam, in de vierde tot en met de zesde maand van de zwangerschap, kun je het staafje laten inbrengen tussen 21 en 28 dagen na de abortus of miskraam. Begin je later en heb je al onbeschermd gevreeën? Dan kun je het beste je eerste ongesteldheid afwachten om een zwangerschap uit te sluiten.

Minipil (Cerazette)

Na een abortus of miskraam in de eerste 3 maanden van de zwangerschap kun je direct met de minipil beginnen. Als je niet binnen 5 dagen na de abortus of miskraam start, wacht dan op je volgende menstruatie. Wanneer je op de eerste dag hiervan begint, ben je direct beschermd. Begin je op dag 2, 3, 4, of 5? Dan is de eerste 7 dagen aanvullend een condoom nodig als je wilt vrijen.

Na een abortus of miskraam in de vierde tot en met de zesde maand van de zwangerschap kun je het beste met de huisarts overleggen wat het juiste startmoment voor de minipil is. Over het algemeen is het advies te beginnen binnen 21 dagen na de abortus en voordat je eerste menstruatie heeft plaatsgevonden. Als je later begint, moet je de eerste 7 dagen aanvullend een condoom gebruiken als je wilt vrijen. Al onbeschermd gevreeën? Dan kun je het beste je eerste menstruatie afwachten om een zwangerschap uit te sluiten. Op de eerste dag hiervan kun je dan beginnen aan de minipil.

Pleister (Evra)

Na een abortus of miskraam gedurende de eerste 20 weken van de zwangerschap, kun je direct starten met Evra. Je bent dan meteen beschermd tegen zwangerschap.

Na een abortus of miskraam na een zwangerschap van meer dan 20weken zijn er 2 mogelijkheden om te starten met de anticonceptiepleister. Dit is op dag 21 na de abortus of miskraam, of op de eerste dag van je ongesteldheid. Op welke van de 2 momenten je begint, hangt af van welke als eerste komt. 

Prikpil

Depo-provera moet voor de 18e dag na de abortus worden toegediend. Als dat later gebeurt, moet er aanvullende anticonceptie (condoom) gedurende de eerste 14  dagen na de injectie gebruikt worden om zwangerschap te voorkomen. Voor die tijd al onbeschermd gevreeën? Wacht dan je eerste ongesteldheid af om een zwangerschap uit te sluiten.

De eerste injectie Sayana wordt pas weer toegediend tijdens de eerste 5 dagen van de normale menstruatiecyclus.

Ring (Nuvaring)

Na een abortus of miskraam in de eerste 3 maanden van de zwangerschap kun je direct met de anticonceptiering beginnen. Een andere optie is je eerste menstruatie af te wachten. Gebruik dan wel aanvullende anticonceptie (condoom) bij het vrijen.

Na een abortus in het 2e trimester (de 4e tot en met de 6e maand) kun je starten tussen 21 en 28 dagen erna. Begin je later? Gebruik dan de eerste 7 dagen aanvullend een condoom bij het vrijen. Al onbeschermd gevreeën? Dan kun je het beste je eerste menstruatie afwachten om een zwangerschap uit te sluiten.

Spiraaltje – hormoonhoudend of koper

Overleg hierover met de huisarts.

"Meer vragen over anticonceptie? Kijk hier voor een overzicht."anticonceptie zoals jij het wilt"