Veel vrouwen maken zich zorgen over de betrouwbaarheid van de pil wanneer ze tussen de menstruaties bloed verliezen. Komt er vrij veel bloed vrij? Dat heet doorbraakbloeding. Bij een paar druppels noemen we het spotting. Wanneer is de pil nog betrouwbaar en wanneer moet je opletten?
Meestal zijn doorbraakbloedingen en spotting vervelend. Toch is het geen teken van een verminderde betrouwbaarheid van de pil. Bij een doorbraakbloeding ben je dus meestal gewoon beschermd.
In een aantal situaties kan een doorbraakbloeding of spotting wel wijzen op een mogelijk verminderde bescherming. Dat is het geval bij:
Heb je een doorbraakbloeding gehad na één van de genoemde situaties? Dan ben je mogelijk minder goed beschermt tegen een zwangerschap.
"In een aantal situaties kan tussentijds bloedverlies wijzen op een verminderde betrouwbaarheid van de pil"
Veel vrouwen hebben regelmatig last van doorbraakbloedingen of spotting. Met uitzondering van bovengenoemde situaties heeft dat geen invloed op de betrouwbaarheid van de pil. Gebruik je de pil langer dan 3 maanden en blijf je last houden van doorbraakbloedingen die niet te verklaren zijn? Mogelijk kan het overstappen naar een anticonceptiepil met andere hormonen de klachten verminderen.
Lees hier meer over verschillende anticonceptiemethoden. Bij gebruik van de prikpil (Depo-Provera), het implantatiestaafje (Implanon) of het hormoonhoudend spiraaltje (Mirena) als anticonceptiemiddel, is er geen sprake van een stopweek. Wel zullen er onttrekkingsbloedingen optreden. Deze zijn vaak licht en bij sommige vrouwen blijven de bloedingen helemaal uit.