Heb ik extra vitamine D nodig?

Heb ik extra vitamine D nodig?

Vitamine D is belangrijk voor de groei van baby’s en kinderen en ook voor volwassenen is het onmisbaar. Hoeveel vitamine D per dag heb je nodig? Dat is afhankelijk van je leeftijd, huidskleur en de blootstelling aan de zon. Wie heeft er extra vitamine D nodig? En hoeveel dan?

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een bijzondere vitamine: je lichaam kan het zelf aanmaken met behulp van zonlicht! Het zorgt ervoor dat je lichaam calcium en fosfaat opneemt. Dat is goed voor het behoud van sterke botten en tanden. Vitamine D is ook belangrijk voor het behoud van spierkracht en een goede werking van het immuunsysteem.

Waar zit vitamine D in?

De meeste vitamine D haal je uit zonlicht (UV-straling), maar ook voeding bevat vitamine D. Bijvoorbeeld vette vis, zoals markreel of zalm. Het wordt ook toegevoegd aan margarine en bak- en braadproducten. En als je extra vitamine nodig hebt, is het natuurlijk ook verkrijgbaar als supplement in de apotheek; in druppels, capsules en (kauw)tabletten.

"De meeste vitamine D haal je uit zonlicht, maar ook voeding bevat vitamine D. Bijvoorbeeld vette vis. "

Vitamine D en je immuunsysteem

Vitamine D speelt een rol bij de celdeling en celregulatie, zoals in je immuunsysteem. Er is een mogelijk verband tussen een lage hoeveelheid vitamine D in het lichaam en het risico op bepaalde aandoeningen, zoals diabetestype 2, hart- en vaatziekten, darmkanker en luchtweginfecties. Maar er is nog geen bewijs of extra vitamine D ervoor zorgt dat je deze aandoeningen niet krijgt. 

Wie heeft extra vitamine D nodig?

Hoeveel vitamine D per dag je nodig hebt en of het handig is om dit in de apotheek te kopen hangt af van je leeftijd, huidskleur en de blootstelling aan de zon.

Kinderen vanaf 4 jaar, vrouwen tot 50 jaar en mannen tot 70 jaar met een lichte huid (type 1, 2, 3) die voldoende buiten komen en gevarieerd eten, krijgen genoeg vitamine D binnen.

Val je niet binnen deze leeftijdsgroepen, kom je niet zoveel buiten of heb je een getinte of donkere huidskleur (type 4, 5, 6)? Dan raadt de Gezondheidsraad extra vitamine D aan in de vorm van een supplement. Ook als je zwanger bent heb je extra vitamine D nodig.

Voor mensen tot 70 jaar is de dosering vitamine D 10 mcg per dag, voor 70-plussers 20 mcg per dag.

"TIP: Ga dagelijks tussen 11.00 en 15.00 uur buiten een kwartier wandelen met onbedekte handen en hoofd."

Wat is voldoende zonlichtblootstelling?

Als je elke dag tussen 11.00 en 15.00 uur minimaal een kwartier buiten bent, krijgt je lichaam voldoende blootstelling aan zonlicht.

Het is wel belangrijk dat je handen en hoofd onbedekt zijn. Als je een hoofddeksel draagt, zoals een muts of een hoofddoek, kan je lichaam het zonlicht niet goed opnemen. Ook een donkere huid heeft niet genoeg aan de Nederlandse zon. Neem in deze gevallen extra vitamine D.

Let op: De vergoeding stopt

Gebruik je een hoge dosering vitamine D op recept? Per 1 januari 2023 stopt de vergoeding. Meer weten? Lees hier verder.