COPD en vermoeidheid

COPD en vermoeidheid

Vermoeidheid komt veel voor bij mensen met COPD. Dit komt doordat je met ademhalingsklachten meer energie verbruikt. Wat kun je er zelf allemaal aan doen?

Vermoeidheid

Ernstige vermoeidheid bij COPD komt vaak voor. Ademen is inspannend met COPD en veel slapen lukt soms niet vanwege hoesten en benauwdheid 's nachts. Door de vermoeidheid en benauwdheid kun je wellicht niet alles meer doen. De kans is aanwezig dat je dan steeds minder actief bent, somber wordt en je sociale leven steeds beperkter. Zo komt je leven in een neerwaartse spiraal.

Wat doe je tegen vermoeidheid bij COPD?

Vermoeidheid is het gevolg van de verschillende symptomen van COPD. Samen met je behandelaren kun je kijken naar oplossingen die bij jou passen. En om zoveel mogelijk oorzaken van de vermoeidheid weg te nemen. Stop je bijvoorbeeld met roken, dan verminder je hoestklachten en benauwdheid. Een inspanningsprogramma en ademhalingstraining bij de fysiotherapeut zorgt voor minder benauwdheid en kortademigheid en vergroot je spierkracht. Tenslotte zorgt goede voeding voor een gezonder lichaamsgewicht en toename van spierkracht.

Aanvullende voeding bij COPD

Bij een gezonde voeding kun je extra drinkvoeding nemen. Deze is speciaal ontwikkeld voor mensen met COPD. Het bevat extra eiwitten, energie, vitamines en mineralen en vult mogelijke tekorten in je normale eetpatroon aan.

Vitamine D en COPD

Ook een tekort aan vitamine D speelt mogelijk een rol bij ademhalingsproblemen en verlies aan spierkracht. Een onderzoek liet zien dat bij mensen met COPD die vitamine D slikten, de ademhaling verbeterde en de spierkracht toenam. Een ander onderzoek toonde aan dat aanvullend vitamine D de verergering van COPD-klachten beperkte. De onderzochte patiënten hadden een vitamine D tekort.

Advies vitamine D

De Gezondheidsraad adviseert een aanvullende dosis van 20 microgram vitamine D per dag voor iedereen boven de 70 jaar. Voor vrouwen tussen de 50 en 70 jaar is dat 10 microgram vitamine D per dag. Ook voor volwassenen met een donkere huidskleur of onvoldoende blootstelling aan zonlicht is het beter vitamine D te slikken.

Val je niet in deze categorieën, maar kom je toch spierkracht tekort? Mogelijk is een vitamine D tekort de oorzaak. Overleg dan met je arts of het zinvol is om het vitamine D gehalte in je bloed te laten onderzoeken.

"Klik hier voor nog meer informatie over optimaal leven met astma en COPD!" optimaal leven met astma en copd"