Vergoeding Vitamine D stopt

Vergoeding Vitamine D stopt

Vanaf 1 januari 2023 stopt de vergoeding voor hoge dosering vitamine D (5.600IE t/m 100.000IE) en vitamine D in combinatie met calcium. Dit zijn medicijnen die zijn voorgeschreven door een arts.

Wat betekent deze verandering?

De hoge dosering vitamine D en de combinatie met calcium wordt vanaf 1 januari 2023 niet meer vergoed. De reden is dat de Rijksoverheid wil bezuinigen op medicijnkosten; het betekent niet dat de medicijnen niet goed of belangrijk zijn. Ook de medische richtlijn is niet veranderd. Blijf dus je medicijnen gebruiken.

Wat er verandert is dat je deze medicijnen in het vervolg zelf moet betalen. Omdat de hoge dosering vitamine D uit het basispakket wordt gehaald door de Rijksoverheid, gaan de kosten voor je vitamine D ook niet meer van je eigen risico af.

De meeste mensen houden graag hun vertrouwde medicijn. Is het belangrijk om de kosten beperkt te houden? Laat het weten aan je apotheker, dan kijk je samen naar de voordeligste oplossing.

"Heb je vragen, bijvoorbeeld over de kosten, bespreek het aan de balie."

Wat verandert er voor jou?

Net zoals bij veel andere medicijnen met een (bij)betaling, is er ook bij vitamine D een betaling nodig. Gebruik je een afhaalkluis of bezorgen we de medicijnen? Teken dan een machtiging voor een automatisch incasso bij je Service Apotheek. 

Waarom is vitamine D belangrijk?

Vitamine D speelt een rol bij de opname van calcium en fosfaat in je lichaam. Dit is nodig voor het behoud van sterke botten en een sterk gebit. Ook draagt vitamine D bij aan een normale spierfunctie en ondersteunt het je immuunsysteem.

Meer weten over vitamine D? Lees hier verder.

"Blijf vitamine D gebruiken"