Een vakantie of reis is een leuk vooruitzicht. Dan is het fijn dat je alles weet over het gebruik en het bewaren van je anticonceptie op reis.
Dat het in het ruim van een vliegtuig flink kan vriezen, is een fabel. Maar het is wel een feit dat koffers soms kwijt raken. Neem medicijnen, en ook je anticonceptie, daarom liever mee in je handbagage.
Lees altijd het bewaaradvies van je medicijn.
Wanneer het erg warm is buiten, is het verstandig een koele bewaarplek voor je medicijnen te zoeken. Lees hier meer over het bewaren van medicijnen met hitte.
Gebruik je de pil? Dan ben je gewend deze op een vast moment op de dag in te nemen. Wanneer de reisbestemming in een andere tijdzone ligt, is het vaak niet handig om 24 uur na het innametijdstip van thuis aan te houden. Veel handiger is het dan om het gebruikelijke innamemoment aan te houden, bijvoorbeeld ’s morgens na het tandenpoetsen of ’s avonds voor het slapen gaan.
Afhankelijk of je richting het oosten of richting het westen reist, kan de tijd tussen de innamen van twee pillen daardoor korter of langer worden. Dit maakt voor de pil meestal niet uit voor de betrouwbaarheid. Let wel op bij de eerste pil na de stopweek; die moet je binnen 24 uur na het normale tijdstip hebben ingenomen, anders ben je niet beschermd. Met een erg lange vlucht naar het westen moet je de pil dus onderweg innemen.
Gebruik je de minipil (Cerazette)? Dan moet je de volgende pil uiterlijk 36 uur na de voorafgaande nemen. De pil mag dus maximaal 12 uur na het normale tijdstip worden genomen om betrouwbaar te blijven. Bij een lange (vlieg)reis naar het westen kan de periode tot het gebruikelijke innamemoment langer zijn. Houd daar dan rekening mee en neem de minipil tijdens het reizen in.
Voor de meeste mensen geldt dat het dagritme tijdens een vakantie heel anders is dan thuis. De kans om de pil te vergeten is daardoor vaak groter. In de Service Apotheek-app stel je makkelijk innameherinneringen in. Een andere mogelijkheid is (tijdelijk) een anticonceptiemethode waaraan je niet dagelijks hoeft te denken.
De reisduur kan bepalend zijn voor de keuze van anticonceptie. Als je bijvoorbeeld enkele jaren naar het buitenland gaat, kan het onhandig zijn om regelmatig een apotheek te moeten zoeken voor het ophalen van de pil. Of jouw vertrouwde merk is in het buitenland niet verkrijgbaar. Dan kun je kijken naar een andere mogelijkheid. Zoals een onderhuids anticonceptiestaafje, dat 3 jaar bescherming biedt, of het koperspiraaltje of hormoonspiraaltje, die gedurende 5 jaar bescherming bieden.
"Door tijdverschil en een ander dagritme kan het gebruik van anticonceptie op reis anders zijn dan thuis."