Met het warme weer moet je extra opletten als je medicijnen gebruikt. Wanneer loop je meer risico? En hoe ga je het beste om met jouw medicijnen tijdens hitte?
Je lichaam functioneert het best bij een lichaamstemperatuur van ongeveer 37 °C. Stijgt de lichaamstemperatuur? Dan moet je lichaam deze warmte kwijt. Deze warmte-afvoer gebeurt op 2 manieren:
1. Meer zweten. Zweet op je huid zorgt voor verkoeling als het verdampt.
2. Een sterkere doorbloeding van je huid. De bloedvaten in de huid worden wijder, zo pompt het hart meer bloed rond. Bloed geeft de warmte af, via je huid aan de lucht.
Op hete dagen, heeft je lichaam meer moeite om warmte af te voeren. Dit is nog lastiger als je ouder of ziek bent of als je bepaalde medicijnen gebruikt. Let extra goed op bij de volgende medicijnen:
"Twijfel je over het gebruik van je medicijnen tijdens de hitte? Vraag je apotheker om advies!"
Om warmte af te voeren, moet je kunnen zweten. Daarvoor moet er genoeg vocht in je lichaam zijn én er moet genoeg vocht in het lichaam overblijven voor de normale lichaamsfuncties.
Staat er geen speciaal bewaaradvies op je medicijnen? Dan is een droge kast, waar het niet warmer wordt dan 25°C, een goede bewaarplaats. Ook bij een hittegolf blijven je medicijnen hierin goed. De badkamer is geen goede plek voor medicijnen: daar is het te vochtig.
Overige tips: