Als je incontinent bent kun je plas of ontlasting niet ophouden. Incontinentie is vaak erg vervelend en kan veel onzekerheid meebrengen. Gelukkig zijn er oefeningen en goede hulpmaterialen om je hierbij te helpen.
Meer dan een kwart van alle volwassen vrouwen heeft last van urine-incontinentie. Dit betekent dat ze ongewild hun plas (urine) loslaten. Bij mannen komt incontinentie minder vaak voor, bijna 10 procent van de volwassen mannen laat onbedoeld plas los. Het niet kunnen ophouden van poep (fecale incontinentie) komt bij ongeveer 6 procent van de zestigplussers voor. Met het stijgen van de leeftijd krijgen meer mensen last van incontinentie.
"Meer dan een kwart van alle volwassen vrouwen heeft last van ongewild urineverlies."
Om de incontinentie goed te kunnen behandelen is het belangrijk om eerst te weten om welke vorm van incontinentie het gaat. Er zijn 3 verschillende vormen van urine-incontinentie:
Veel vrouwen kennen het: urineverlies als je druk voelt op je buik, bijvoorbeeld bij het tillen, lachen, niezen of bij veel bewegen zoals sporten. Dit komt doordat de afsluiting van de blaas niet goed werkt. Dit kan bijvoorbeeld komen door verslapte bekkenbodem- of blaasspieren door een zwangerschap of bevalling, of een verzakking van de baarmoeder of blaas. Ook overgewicht zorgt voor extra druk op je blaas. Bij mannen kan inspanningsincontinentie ontstaan na een operatie van de prostaat.
Door elke dag oefeningen te doen om de bekkenbodemspieren en de sluitspier van de blaas te trainen, krijg je weer meer controle over je blaas. Oefen elke ochtend, middag en avond. De oefening vind je hier.
Een lastig probleem voor veel ouderen: een plotselinge drang om te plassen, die niet op te houden is. Bij aandrangincontinentie is de blaas te actief, de spieren in de wand van je blaas trekken onverwacht samen. Mensen met deze vorm van incontinentie moeten soms wel meer dan acht keer per dag naar het toilet.
De kans op aandrangincontinentie wordt niet alleen groter als je ouder wordt, maar ook als je vaker naar het toilet gaat dan nodig is. Wanneer je, voor de zekerheid, extra vaak naar het toilet gaat is je blaas niet meer gewend om plas op te houden. Ook angst om ongewild urine te verliezen, waarbij je steeds onbewust de spieren bij je bekken aanspant, vergroot de kans op incontinentie.
Andere oorzaken van aandrangincontinentie zijn:
Door een blaastraining krijg je meer controle over het plassen. Door te oefenen om je plas zo lang mogelijk op te houden, kun je vaak je klachten verminderen. Probeer als je voelt dat je moet plassen vijf tot tien minuten te wachten. Als dit lukt, kunt je proberen om het plassen elke dag vijf tot vijftien minuten langer uit te stellen. Het doel is dat je uiteindelijk nog maar 1 keer in de 3 of 4 uur naar het toilet moet.
Hoe kun je deze blaastraining doen?
Een vervelende situatie: je blaas is overvol en loopt met druppels over, soms zonder dat je naar het toilet hoeft. De blaas raakt overvol doordat je plas niet goed uit je blaas kan stromen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een vergrote prostaat of gezwellen in de eierstokken. Ook kan het zijn dat de spier in de wand van je blaas niet goed werkt. Sommige medicijnen of diabetes kunnen ervoor zorgen dat deze spier minder goed werkt.
"Meestal is het mogelijk je incontinentieprobleem goed te behandelen. Ga daarom naar je huisarts als je last hebt van incontinentie."
Ongeveer de helft van de mensen met die last hebben van incontinentie zoekt geen professionele hulp. Dit is jammer, want meestal is je incontinentieprobleem goed te behandelen. Ga daarom naar je huisarts als je last hebt van incontinentie. Die kan het beste bepalen hoe je goed geholpen kunt worden. Bijvoorbeeld door je te verwijzen naar een fysiotherapeut, gynaecoloog of uroloog. Soms kunnen medicijnen ook helpen.
Meer weten over hulpmaterialen bij incontinentie? Lees hier verder.