Incontinentiemateriaal

Incontinentiemateriaal

Incontinentiemateriaal is niet hetzelfde als maandverband. Incontinentiemateriaal is speciaal gemaakt om urine op te vangen. Het bestaat meestal uit een vocht doorlatende bovenlaag, een vocht absorberende tussenlaag en een niet-doorlatende onderkant. Soms is er in de tussenlaag een materiaal verwerkt dat de geur van urine absorbeert.

Soorten incontinentiemateriaal

Er zijn verschillende soorten incontinentiemateriaal:

Het is heel persoonlijk welk incontinentiemateriaal iemand het prettigst vind. De soorten incontinentiematerialen zijn elk weer in verschillende diktes verkrijgbaar. De keuze daarin is afhankelijk van de hoeveelheid urineverlies. Ook bestaat er voor mannen speciaal materiaal afgestemd op de mannelijke lichaamsbouw.

  • Materiaal dat met een plakstrip in het eigen ondergoed wordt bevestigd, net als een inlegkruisje of maandverband (inleggers of inlegverbanden).
  • Materiaal dat als een broekje kan worden aangetrokken (pants of absorberende broekjes).
  • Materiaal dat als een luier wordt gedragen (slips of verband met heupbandfixatie).

Tips

  • Soms is het handig verschillende soorten incontinentiemateriaal in huis te hebben, bijvoorbeeld een klein inlegverband voor thuis en een groter verband voor een veilig gevoel wanneer u uit gaat.
  • Het heeft geen zin twee soorten opvangmateriaal tegelijk te gebruiken, bijvoorbeeld een luier met een inlegverband erin. De onderkant van het inlegverband laat niks door.
"Voor mannen bestaan er speciale materialen afgestemd op de mannelijke lichaamsbouw."

Uw apotheek kan u helpen

Bij uw apotheek kunt u advies krijgen over de verschillende soorten incontinentiemateriaal. In de meeste apotheken is een aparte spreekkamer aanwezig, waar u in alle rust uw verhaal kunt vertellen. In overleg met u kan er dan een proefpakket worden samengesteld met verschillende soorten en merken materiaal, zodat u kunt uitproberen wat het beste bevalt.

Kosten

Wanneer incontinentiemateriaal door een arts is voorgeschreven, en afgeleverd wordt door een apotheek, zullen de meeste ziektekostenverzekeraars de kosten vergoeden. Informeer naar de voorwaarden bij uw zorgverzekeraar. Ook hier op Service Apotheek kunt u incontinentiemateriaal bestellen. Op Service Apotheek zijn tevens speciale verzorgingsproducten verkrijgbaar. Uw Service Apotheek-bestelling wordt in een discrete verpakking thuis bezorgd.

;