Hoofdpijn is erg vervelend. Migraine is één van de belangrijkste vormen van hoofdpijn. 3 keer zoveel vrouwen als mannen hebben daar last van. Een migraineaanval wordt vaak veroorzaakt door hormonen. Daarom hebben sommige vrouwen alleen last van migraine bij hun menstruatie.
Menstruele migraine is migraine die optreedt in de periode 2 dagen voor en 2 dagen na het begin van de ongesteldheid, zonder dat er andere aanvallen tussen de menstruaties voorkomen. De oorzaak? De daling van het oestrogeen hormoon in het lichaam rondom de menstruatie.
Als je ook migraineaanvallen hebt tussen de menstruaties door, heet dit ‘menstruatiegerelateerde migraine’. Ook deze vorm kan met hormonen te maken hebben. Ten tijde van de ovulatie (eisprong) is er namelijk ook – na een snelle piek – sprake van een daling van het oestrogeen hormoon.
De indruk bestaat dat menstruele migraine heftiger en langduriger is dan niet-cyclusafhankelijke migraine. Het komt ook voor dat twee migraine aanvallen direct achter elkaar optreden. De aanvalsbehandeling is verder dezelfde als bij een gewone migraineaanval, maar minder vaak effectief. Aangezien menstruele migraine vaak tijdens iedere menstruatiecyclus voorkomt is het aan te raden de mogelijkheden voor preventieve behandeling met de huisarts te bespreken. De migraineaanval kun je behandelen met een vrij verkrijgbare pijnstiller of, als die niet helpen, specifieke migrainemedicijnen op recept. Wanneer er een regelmatig menstruatiepatroon is, kan preventieve behandeling worden overwogen.
"Menstruele migraine wordt veroorzaakt door een daling van de oestrogeenspiegel rondom de menstruatie"
De indruk bestaat dat menstruele migraine heftiger en langduriger is dan niet-cyclusafhankelijke migraine. Het komt ook voor dat twee aanvallen pal achter elkaar optreden. De aanvalsbehandeling is verder dezelfde als bij een gewone migraineaanval, maar minder vaak effectief. Aangezien menstruele migraine vaak tijdens iedere menstruatiecyclus voorkomt is het aan te raden de mogelijkheden voor preventieve behandeling met de huisarts te bespreken. De migraineaanval kun je behandelen met een vrij verkrijgbare pijnstiller of, als die niet helpen, specifieke migrainemedicijnen op recept.
De mogelijkheden zijn: