Medicatierol

Medicatierol

Gebruikt u 5 of meer soorten geneesmiddelen naast elkaar? En hebt u soms moeite om alles uit elkaar te houden? Of vergeet u wel eens een tablet? Dan is de medicatierol misschien iets voor u. Met dit systeem worden uw geneesmiddelen overzichtelijk verpakt.

"Van alle mensen boven de zeventig jaar gebruikt ongeveer een op de drie, 5 of meer verschillende geneesmiddelen chronisch naast elkaar. Het overzicht over alle medicijnen raakt hierdoor al snel zoek"

Iedereen is het liefst gezond. En als het niet anders kan, gebruikt u het liefst zo min mogelijk geneesmiddelen. Toch kan het voorkomen dat u meerdere geneesmiddelen naast elkaar moet gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer u meerdere ziektes hebt. Of omdat een bijwerking van een geneesmiddel voorkomen moet worden door het gebruik van een extra middel. Van alle mensen boven de zeventig jaar gebruikt ongeveer een op de drie, 5 of meer verschillende geneesmiddelen chronisch naast elkaar.

Het belang van juiste inname van uw geneesmiddelen

Wanneer u meerdere soorten geneesmiddelen gebruikt, hebt u vaak een hele voorraad aan doosjes in huis. Het is echt niet verwonderlijk als u soms het overzicht kwijtraakt. Maar het is erg belangrijk dat u uw geneesmiddelen op het juiste tijdstip en in de juiste dosering gebruikt. Dan werken geneesmiddelen namelijk het best en geven ze het minste risico op bijwerkingen en ongewenste wisselwerkingen.

Medicijnzakjes

Om u overzicht te bieden en te helpen bij het juiste gebruik van uw geneesmiddelen, is de medicatierol ontwikkeld. Een medicatierol bestaat uit een strip van plastic zakjes. In elk zakje zitten precies die medicijnen die u op dat moment moet innemen. Op het zakje staat de naam van de medicijnen en het innametijdstip gedrukt. Met de medicatierol hoeft u niet langer te onthouden op welk tijdstip u welk geneesmiddel moet innemen en in welke hoeveelheid. U opent simpelweg het volgende zakje van de rol, op het tijdstip dat op het zakje vermeld staat. Zo kunt u ook achteraf controleren of u de geneesmiddelen daadwerkelijk hebt ingenomen.

Op maat gemaakt

Welke medicijnen er precies in een medicatierol zitten, wordt bepaald door de recepten die uw arts voorgeschreven heeft. Uw apotheker stuurt eenmaal per week of per twee weken het overzicht van uw geneesmiddelen naar het bedrijf dat hiervan een persoonlijke medicatierol maakt. Uiteraard worden alle geneesmiddelen die in de zakjes worden gestopt zorgvuldig gecontroleerd. Zodoende is de kans op foute medicijnen in de rol minimaal.

Kan alles erin?

Vrijwel alle geneesmiddelen die chronisch worden gebruikt kunnen in de medicijnzakjes. Geneesmiddelen die u naar eigen behoefte, ofwel zo nodig gebruikt, worden uiteraard niet in de zakjes gestopt. Op voorhand is immers niet te voorspellen wanneer u deze geneesmiddelen nodig hebt. Ook de meeste inhalatiemiddelen kunnen niet in de zakjes, omdat deze in een inhalatieapparaatje verwerkt zitten. Inhalatiecapsules kunnen wel in de zakjes worden geleverd. Geneesmiddelvormen als crèmes, drankjes en zetpillen zitten vanzelfsprekend ook niet in de zakjes. Deze middelen worden los naast de medicatierol door uw apotheek geleverd.

Vakantie

Dat u uw medicijnen eenmaal per week of per twee weken in een medicatierol van uw apotheek krijgt, betekent niet dat u niet meer op vakantie kunt. Wanneer u tijdig bij uw apotheek de periode waarin u op vakantie gaat kenbaar maakt, zorgt uw apotheek voor extra medicatierollen voor op vakantie. Hierdoor wordt het meenemen van geneesmiddelen op vakantie zelfs eenvoudiger. Ook wanneer u een dagje uit gaat neemt u de medicijnzakjes voor deze dag gemakkelijk mee in uw tas of zak.

Herinnering

Om het gebruik van de medicatierol nog beter te ondersteunen, is de Medicatierol app ontwikkeld. Deze app helpt u bij het tijdig innemen van uw medicijnen. De benodigde gegevens worden via uw apotheek in de app ingelezen. U hoeft zich slechts eenmalig aan te melden en de app zorgt er vervolgens zelf voor dat u tijdig op de hoogte gesteld wordt om uw medicatie in te nemen. Indien gewenst kunt u de app afschermen met een eigen gekozen pincode en kunt u gemakkelijk en snel, met een druk op de knop, uw arts of verzorger bellen.

De app geeft eenvoudig en duidelijk, per innamemoment weer welke en hoeveelheid medicijnen u moet innemen. Voor de meest gangbare medicijnen is een duidelijke afbeelding beschikbaar, zodat u zelf kunt controleren of u de juiste medicijnen zult innemen. Bovendien kunt u, binnen de app, direct de bijsluiter van de in te nemen medicijnen raadplegen. De Medicatierol app is verkrijgbaar voor iOS en Android.

Voordelen van de medicatierol:

  • Gemak: de medicatierol maakt het u gemakkelijk. Gaat u een dag op pad? Uw geneesmiddelen neemt u probleemloos mee. Eén zakje per tijdstip dat u van huis gaat.
  • Veiligheid: uw geneesmiddelen worden machinaal verpakt en gecontroleerd, waardoor de kans op fouten nagenoeg uitgesloten is.
  • Zekerheid: met de medicatierol is twijfel niet aan de orde. Door het volgende zakje op de rol te bekijken ziet u direct of u uw geneesmiddelen nog moet innemen, of dat u dat al hebt gedaan.
  • Langer zelfstandig: omdat de geneesmiddelen in de juiste dosering zijn verpakt helpt het u langer zelfstandig te blijven.