Medicijnen meenemen naar het buitenland

Medicijnen meenemen naar het buitenland

Medicijnen mee op reis? In veel landen is het bezit en gebruik van opiaten verboden. Als je medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen, mag je die niet zomaar naar het buitenland meenemen. Waar moet je op letten als je op reis gaat?

Welke medicijnen vallen onder de Opiumwet?

De Opiumwet bestaat uit 2 lijsten; op lijst 1 staan bijvoorbeeld zware pijnstillers en op lijst 2 staan slaap- en kalmeringsmiddelen, waaronder wiet. De complete en actuele lijsten vind je op de site van De Rijksoverheid

Veel gebruikte middelen die onder de Opiumwet vallen zijn:

  • Bepaalde slaap- en kalmeringsmiddelen (bijvoorbeeld diazepam of temazepam),
  • Sterke pijnstillers (zoals morfine en oxycodon),
  • ADHD-middelen (Ritalin of Concerta),
  • Sommige medicijnen tegen epilepsie en
  • Medicinale cannabis.

Hoe neem ik Opiumwet medicijnen mee naar buitenland?

Gebruik je medicijnen die onder de Opiumwet vallen? Dan heb je een speciale verklaring nodig van een arts om het land binnen te reizen.

Als je naar een Schengenland gaat, heb je genoeg aan een zogenaamde Schengenverklaring. De volgende landen zijn Schengenlanden: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland.

Ga je naar een niet-Schengenland gaat, dan heb je mogelijk een Engelstalige medicijnverklaring nodig. Hier vind je wat je per land precies nodig hebt.

"Binnen Schengenlanden mag je als inwoner van EU vrij reizen."

Schengenverklaring aanvragen bij het CAK

In een Schengenverklaring staat dat je medicijnen meeneemt voor eigen gebruik. Je arts moet de verklaring ondertekenen en de Inspectie voor de Gezondheidszorg, het CAK, moet het daarna goedkeuren. Een Schengenverklaring kun je op hier downloaden. Hier vind je ook meer informatie over de verklaring en het adres van het CAK. Stuur je ingevulde Schengenverklaring uiterlijk 1 maand voor vertrek naar het CAK. Het duurt namelijk enkele weken voordat je verklaring er is.

Een Schengenverklaring is geldig voor een periode van 30 dagen. Voor een reis langer dan 30 dagen zijn dus 2 of meer Schengenverklaringen nodig. 

Medicijnverklaring of Medicijnpaspoort?

Een medicijnpaspoort is niet geldig als medicijnverklaring. Het is belangrijk dat je vóór vertrek een goedgekeurde verklaring regelt als je met medicijnen reist die onder de Opiumwet vallen. Ook je medicijnverklaring vraag je aan bij het CAK en moet je minimaal 1 maand voor vertrek aanvragen. Kijk hier om te zien of je een medicijnverklaring nodig hebt en wat je moet doen om goed voorbereid op reis te gaan!

Een medicijnpaspoort is een overzicht van de medicijnen die je gebruikt met de internationale naam van het medicijn. Ook staat erop of je overgevoelig bent voor bepaalde medicijnen. Dit is altijd handig om mee te nemen want hiermee kan de apotheek of arts bij je bestemming je beter helpen. Haal je medicijnpaspoort op bij je Service Apotheek.

Let op: Neem je medicijnen op reis altijd mee in de originele verpakkingen.