Slechte adem

Slechte adem

Iedereen ruikt wel eens uit zijn mond; bijvoorbeeld na het eten van knoflook, het drinken van alcohol of in de morgen na het opstaan. Maar wist u dat een op de zeven mensen chronisch last heeft van een slechte adem? Vaak zonder het zelf te weten! Dit wordt halitose genoemd.

Oorzaken van een slechte adem

  • bacteriën achter op de tong;
  • ontstoken tandvlees;
  • een droge mond;
  • levensstijl (roken, voeding en alcohol);
  • geneesmiddelen.

Soms kan er ook iets anders aan de hand zijn

  • een slecht sluitend sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag;
  • verstopping (obstipatie);
  • een ontsteking in de keel- of neusholte;
  • een uitstulping van de slokdarm;
  • een lever- of nierziekte.

Ruik ik uit mijn mond?

Door te ruiken aan opgedroogd speeksel van de achterkant van uw tong kunt u erachter komen of u uit uw mond ruikt; deze geur benadert de geur van uw adem. Natuurlijk kunt u het ook aan iemand uit uw omgeving vragen.

Een goede mondverzorging is belangrijk ter voorkoming van een slechte adem:

  • Poets uw tanden minstens twee maal daags.
  • Reinig dagelijks tussen uw tanden met floss, ragers of tandenstokers.
  • Verwijder tongbeslag dagelijks met een tongschraper.
  • Ga regelmatig naar de tandarts.

Oorzaak 1: Bacteriën achter op de tong

Bacteriën in voedselresten achter op uw tong produceren zwavel; een stinkende verbinding. Wanneer u een ruwe tong hebt blijven voedselresten eerder achter dan wanneer u een gladde tong hebt. Met een ruwe tong hebt u dus meer kans op tongbeslag en dus op een slechte adem. Ouderen hebben meer tongbeslag dan jongeren. De oplossing hiervoor uw tong te reinigen met een tongreiniger. Doe dit ’s ochtends en 's avonds.

Tip: Wanneer het reinigen van de tong niet effectief genoeg is, kunt u hiernaast gorgelen of sprayen met speciaal spoelmiddel of mondspray die de bacteriën doodt.

Oorzaak 2: Ontstoken tandvlees

Een andere oorzaak van slechte adem is ontstoken tandvlees. Als tandplak niet goed wordt weggehaald, kunnen bacteriën in  tandplak  een ontsteking van het tandvlees veroorzaken. De bacteriën in het ontstoken tandvlees produceren de zwavelgeur. Ook bacteriën in achtergebleven voedselresten tussen uw tanden en kiezen kunnen deze nare lucht veroorzaken.

Het is belangrijk om naast twee maal daags goed te poetsen ook dagelijks interdentaal te reinigen. Dit betekent dat u de ruimtes tussen uw tanden en kiezen met tandenstokers, ragers of flosdraad reinigt.

Oorzaak 3: Een droge mond

Ook een droge mond kan een slechte adem veroorzaken. Een droge mond kan ontstaan door een verminderde speekselproductie (bijvoorbeeld door bepaalde medicijnen) of doordat er door de mond wordt ademgehaald. U kunt de speekselproductie stimuleren door lichtzuur voedsel te eten of producten waarop u goed moet kauwen zoals fruit, wortels of suikervrije kauwgom. Wanneer medicijnen uw droge mond veroorzaken kunt u met uw arts overleggen of er een alternatief  mogelijk is.

Tip: Wanneer er geen oplossing is voor de droge mond kunt u met speciale producten de klachten die het gevolg zijn van een droge mond verminderen.

Oorzaak 4: Roken, voeding en alcohol

Wanneer u bijvoorbeeld knoflook of uien hebt gegeten, alcohol hebt gedronken of rookt, kunt u last hebben van een slechte adem. De oplossing is dan natuurlijk: stop met roken, matig uw alcoholgebruik en vermijd de etenswaren waar u een slechte adem van krijgt. Door uw tanden te poetsen of suikervrije snoepjes of kauwgom te gebruiken kunt u de klachten verminderen.

Tip: Eet gezond, gevarieerd en vezelrijk en drink voldoende water. Hiermee houdt u uw spijsvertering en stoelgang op gang.

Tip: Drink direct na het opstaan een glas water. Dit legt een soort ‘waterslot’ op de maag.

Oorzaak 5: Geneesmiddelen

Een slechte adem kan soms worden veroorzaakt door het gebruik van geneesmiddelen. Bekende geneesmiddelen die dit kunnen veroorzaken zijn: nitraten, zoals isosorbidedinitraat en isosorbidemononitraat, jodium bevattende geneesmiddelen, zoals amiodaron en kaliumjodide, lithium en vitamine B-preparaten. Gebruik van geneesmiddelen kan ook secundair een slechte adem veroorzaken. Bijvoorbeeld door een droge mond te veroorzaken of een schimmelinfectie in de mond.

Overige oorzaken

Wanneer een goede mondhygiëne zoals hierboven beschreven niet helpt, kan het zijn dat de oorzaak niet in uw mondholte ligt. In overleg met de huisarts kunt u zich laten doorverwijzen naar een KNO-arts of een MDL-arts. Ook zijn er tandartsen en ziekenhuizen die een speciaal halitose-spreekuur hebben.