Schimmelnagels

Schimmelnagels

Wanneer de teen- of vingernagels met schimmel geïnfecteerd zijn, worden de nagelranden witgeel, groen of bruin. De nagels worden uiteindelijk dik en brokkelig. Dit worden schimmelnagels of kalknagels genoemd. De medische term is onychomycose.

Schimmels

Schimmels zitten bij iedereen op de huid en onder de nagelranden. Wanneer ze de huid of nagels binnendringen, ontstaat er een infectie. In een warm en vochtig milieu gedijen schimmels goed en kunnen ze zich in de huid en nagels nestelen. Wanneer een nagel beschadigd is, gaat dit makkelijker. Een nagel kan bijvoorbeeld beschadigd raken door het dragen van te strakke schoenen. Senioren, mensen met diabetes en mensen met een verminderd afweersysteem zijn gevoeliger voor schimmelinfecties.

Tips om de groei van schimmels tegen te gaan

  • Gebruik geen zeep om de voeten te wassen.
  • Droog uw voeten na het wassen goed af, ook tussen de tenen.
  • Knip de nagels geregeld recht af.
  • Draag elke dag schone sokken van een natuurlijk materiaal (katoen/wol).
  • Vermijd te strakke schoenen.
  • Draag slippers in openbare ruimtes zoals zwembaden.
"Schimmels die schimmelnagels veroorzaken zijn besmettelijk. U krijgt ze via huidschilfertjes van een ander met een schimmelinfectie."

De geïnfecteerde nagel

Meestal worden de teennagels besmet, maar soms zijn ook de vingernagels aangedaan. Het begint met een verkleuring van de nagel. Later ontstaat er een dikke, brokkelige laag dood weefsel onder de nagel, die de nagel wat omhoog drukt. De nagel zelf kan dunner worden, sneller afbrokkelen en soms geheel of gedeeltelijk loslaten.

Wat te doen bij een schimmelnagel?

Schimmelnagels is een onschuldige aandoening die in principe geen behandeling nodig heeft. De aangedane nagel verwijderen is niet nodig. Wanneer de nagel hinderlijk vervormd is, kan deze met een puimsteen of vijl worden bijgewerkt. Een lelijk verkleurde nagel kan eventueel gecamoufleerd worden met nagellak. Hoewel behandeling dus niet nodig is, worden de nagels vaak als lelijk ervaren en wil men er graag iets voor gebruiken in de hoop er snel af te komen. Er zijn diverse producten speciaal voor schimmelnagels in de handel. Helaas is schimmelnagels meestal een hardnekkige kwaal.

"Kalknagelbehandelstiften zijn relatief nieuwe medische hulpmiddelen die een vloeistof bevatten die dagelijks op de nagels moet worden aangebracht."

Antischimmelpillen

In ernstige gevallen kan de huisarts antischimmelpillen voorschrijven. Deze middelen remmen de groei van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft. Ze worden als een langdurige kuur, meestal drie maanden lang, voorgeschreven. De antischimmelpillen helpen niet altijd; bij ongeveer een kwart van de schimmelnagels werken ze niet. Ook wanneer ze wel hebben gewerkt, is de kans groot dat de schimmelnagels weer terugkeren. Bovendien kunnen ze veel bijwerkingen geven en gaan ze niet altijd samen met eventuele andere medicatie.