Hamstringblessure

Hamstringblessure

Sporten is leuk en gezond. U houdt het leuk door blessures te voorkomen. Wij bespreken met u de meest voorkomende: in dit artikel de hamstringblessure. De hamstrings zijn een aantal spieren, die zich achterin ons bovenbeen bevinden. Ze zijn belangrijk voor het lopen en voor bewegingen zoals afzetten voor een sprong, maar ook fietsen.

"Net als bij de zweepslag in de kuit, treedt de hamstringblessure meestal acuut op."

De hamstringblessure

Net als bij de zweepslag in de kuit, treedt de hamstringblessure meestal acuut op. Dat wil zeggen dat er opeens iets fout gaat: een scherpe pijn en u kunt haast niet meer lopen. Vaak gebeurt dit bij een plotselinge, krachtige beweging, zoals afzetten bij een sprong. Net als bij de zweepslag in de kuit heeft u het gevoel van achteren te zijn geschopt, zo fel is de pijn. Soms is er na een tijdje een blauwe plek te zien, maar dit is niet altijd het geval, omdat een spierscheur ook diep kan zitten.

Wat moet u wel en niet doen?

Allereerst koelen: neem een coldpack of ijsblokjes, maar ook een zakje diepvriesdoperwten of iets dergelijks werkt prima, en leg die op de pijnlijke plek. Leg er altijd een theedoek tussen; direct op de huid is te koud! Wees voorzichtig met pijnstillers zoals aspirine, want deze kunnen nog wel eens een bloedverdunnende werking hebben en dat is bij een bloeding (een blauwe plek is een onderhuidse bloeding) geen goed idee. Ook is het beter de betreffende spier even niet te gebruiken. Bij de spieren aan de achterzijde van het bovenbeen is dat lastig, want die lopen over twee gewrichten: de heup en de knie. Die kunnen we niet allebei helemaal vastzetten. Een tijdje lopen met krukken en na een of twee weken met één kruk is de beste oplossing. In die periode kan wel begonnen worden met fysiotherapie voor voorzichtige revalidatie. Ook rustige massage kan het herstel bespoedigen.

Hoe zijn hamstringblessures te voorkomen?

Vooral de warming-up is hiervoor belangrijk. De hamstringblessure ontstaat vaak bij extreme belasting van een koude spier. Dit wil niet zeggen dat het niet kan gebeuren na een goede warming-up. Gewoon pech dus. Rekken en strekken heeft geen invloed op het voorkomen van de hamstringblessure. Bij bepaalde sporten is de kans op een hamstringblessure wel groter dan bij andere. Bij zwemmers zullen we de hamstringblessure minder vaak zien dan bij voetballers. Juist het aanzetten voor een sprint is doorgaans het moment waarop het mis gaat. Ook een verkeerde training kan de oorzaak zijn. Ik zal dit verder uitleggen. Een marathonloper is anders gebouwd dan een sprinter. De marathonloper zal mager en pezig zijn. Zijn spieren zijn gebouwd op een langdurige constante belasting, zeg maar als een dieselauto. De sprinter is gespierd en gebouwd op een snelle en krachtige belasting, te vergelijken met een Ferrari. Wanneer sprinters (en voetballers bijvoorbeeld) duurtrainingen gaan doen, lopen ze daarna veel meer risico op spierscheuren bij een plotselinge (sprint)belasting. Dus voor de sprinter is deze training vragen om blessures. En andersom, wanneer de marathonloper probeert te sprinten, loopt deze kans op een blessure.