Hoest

Hoest

Hoesten is vervelend maar wel nuttig; het zorgt ervoor dat rookdeeltjes, stof en slijm uit de luchtwegen worden verwijderd.

Tips bij hoesten

  • Drink voldoende, vooral warme dranken. Zo verzacht u de hoest.
  • Wanneer uw keel pijnlijk is, helpen koude dranken.
  • U kunt uw keel smeren door te zuigen op een dropje of wat honing (niet voor kinderen onder een jaar!).
  • Vastzittend slijm kunt u makkelijker ophoesten door te stomen met heet water of een hete douche te nemen.
  • Zorg voor een schone lucht in uw omgeving door goed te ventileren en roken niet toe te staan.

Hoestmiddelen

Er zijn diverse middelen verkrijgbaar die de hoestklachten kunnen verlichten. Het hangt onder andere af van de soort hoest welk middel het meest geschikt is.

Kriebelhoest: Hebt u last van een kriebelhoest? Dan kunt u een middel met noscapine gebruiken. Noscapine onderdrukt namelijk de hoestprikkel waardoor u minder zult hoesten. In tegenstelling tot codeïne, dat soms ook gebruikt wordt om de hoestprikkel te dempen, veroorzaakt noscapine geen obstipatie. Het is ook geschikt voor kinderen vanaf drie jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Een kriebelhoest (of droge hoest, prikkelhoest) kan veroorzaakt worden door een droge of geïrriteerde keel. Bekend is ook dat bepaalde bloeddrukverlagers, de zogenaamde ACE-remmers, een kriebelhoest kunnen veroorzaken. Vaak is er echter geen oorzaak te vinden van de droge hoest.

Slijmhoest: Bij een slijmhoest kunt u de keel verzachten met een verzachtende siroop zoals althaeastroop, tijmstroop of althaea-tijmstroop. Ook verzachtende keelzuigtabletten kunnen verlichting geven.

Vastzittende hoest: Een vastzittende hoest is een slijmhoest die gepaard gaat met productie van taai slijm. Het komt voor bij aandoeningen als bronchitis en emfyseem. Voor een vastzittende hoest zijn er verschillende slijmoplossende middelen te koop. De werkzame stoffen hiervan zijn broomhexine en acetylcysteïne. Ze maken het slijm dunner waardoor het makkelijker op te hoesten is. Gebruik deze middelen niet bij kinderen onder de twee jaar. Zij kunnen het losgekomen slijm nog niet goed ophoesten. Daardoor kunnen zij zich eerder verslikken.

Waarom moet ik hoesten?

Wanneer het slijmvlies aan de binnenkant van de luchtwegen wordt geprikkeld, wordt er extra slijm aangemaakt waardoor u moet hoesten. Dit prikkelen kan veroorzaakt worden door rook, stof, chemische stoffen, zoals chloor, of een ontsteking van de luchtwegen (bijvoorbeeld door verkoudheid, griep of astma). Door veel te hoesten kan de keel schraal worden wat weer extra hoesten tot gevolg heeft..

Neem contact op met uw huisarts:

als de hoest langer dan drie weken aanhoudt; als u benauwd bent of een piepend geluid maakt bij het ademhalen; bij het ophoesten van bloederig slijm; wanneer de hoest samen gaat met koorts en dit langer dan drie dagen duurt.