Hooikoorts

Hooikoorts

Heb je tussen februari en september last van klachten zoals niezen, een loopneus, jeuk aan de neus, jeuk aan de ogen of rode, tranende ogen? Dan is de kans groot dat je hooikoorts hebt.

Stuifmeelkorrels

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeelkorrels oftewel pollen. Stuifmeel zit in bomen en ook in bloemen, granen en grassen en hangt vooral tijdens de bloeiperiode in de lucht. Bij een allergie reageert het afweersysteem ‘overdreven’ op lichaamsvreemde stoffen. In het geval van hooikoorts reageert het afweersysteem dus op stuifmeelkorrels. De klachten ontstaan als er stuifmeel in de ogen, neus, mond, keel of luchtpijp terecht komen. Hierdoor worden de slijmvliezen dikker en gaan ze meer slijm maken.

De klachten verdwijnen als het stuifmeel uit de lucht is.Heb je het hele jaar door allergische klachten, dan zou een allergie voor bijvoorbeeld huisstofmijt of huisdieren de oorzaak kunnen zijn.

Geïrriteerde slijmvliezen en moe

Bij het inademen van de pollen raken de slijmvliezen in de neus- en keelholte en die van de ogen geïrriteerd. Hierdoor krijg je een loopneus, ga je niezen en kunnen de ogen tranen en jeuken. Ook kun je last hebben van een vol gevoel in het hoofd, een droge keel, een piepende ademhaling, benauwdheid of een koortsig of moe gevoel. Bij droog en warm weer met veel wind, hebben mensen met hooikoorts vaak meer last dan op vochtige, koele dagen.

Huisarts

Hooikoorts kun je zelf behandelen; met leefregels en vrij verkrijgbare medicijnen. Via de huisarts zijn er ook nog andere mogelijkheden qua medicatie (neusspray met ontstekingsremmer). Heb je last van benauwdheid, kortademigheid, aanhoudende oorpijn of hoofdpijn of opgezwollen, pijnlijke ogen? Ga dan sowieso langs de huisarts. Ook wanneer je alleen klachten aan één kant van het hoofd hebt of als je vrij verkrijgbare medicijnen gebruikt en de klachten niet verminderen, is een bezoekje aan de huisarts aan te raden.

Verder ga je naar de huisarts als jouw kind voor de eerste keer klachten heeft, die wijzen op hooikoorts.