Oorsuizen en overgevoeligheid voor geluid

Oorsuizen en overgevoeligheid voor geluid

Het komt je vast bekend voor. Je bent een avond gezellig naar een concert, festival of discotheek geweest en komt thuis met een irritante suis in je oren. Dit is veroorzaakt door de keiharde muziek waar je de hele avond in hebt gestaan. Je oren zijn overbelast en hebben rust nodig. Als dit vaker voorkomt kun je een blijvende gehoorbeschadiging oplopen.

Oorsuizen

Veel mensen herkennen het, de piep in je oren na een concert of de ruis in het hoofd als je daarna in bed ligt. Meestal verdwijnen deze geluiden vanzelf na een periode van rust. Maar als je niet oppast loop je gehoorschade op en blijf je deze irritante geluiden voor de rest van je leven houden.

Bij oorsuizen hoor je steeds een geluid. Anderen horen dit geluid niet. Soms wordt het zachter of harder. Mensen met oorsuizen horen soms ook slechter. Bijna iedereen hoort een ‘eigen’ geluid, bijvoorbeeld: suizen, rinkelen, fluiten of zoemen. Het geluid kan in één oor te horen zijn of in beide oren. Het geluid kan ook midden in je hoofd klinken. Het kan dat het oorsuizen alleen opvalt bij stilte, maar het kan ook zo erg zijn dat het je hele leven beïnvloedt. De oorzaak is vaak onduidelijk. Het kan komen door overactieve hersencellen en zenuwcellen. Andere mogelijke oorzaken zijn afwijkingen aan de bloedvaten, gehoorbeentjes of aan het binnenoor. Een ander woord voor oorsuizen is tinnitus.

Wat kun je eraan doen?

Er is eigenlijk geen genezing voor oorsuizen. De onderstaande dingen kunnen zorgen voor minder last van het oorsuizen:

  • geconcentreerd met iets bezig zijn;
  • intensief sporten of bewegen;
  • ontspannen (bijvoorbeeld door oefeningen);
  • muziek luisteren (bijvoorbeeld met oordopjes) of geluiden uit de omgeving;
  • aanpassen van medicatie die oorsuizen veroorzaakt (in overleg met je arts/apotheker);
  • een hoortoestel bij slechthorendheid;
  • tinnitusmaskeerder gebruiken;
  • neusdruppels met xylometazoline gebruiken bij een verkoudheid als oorzaak (niet langer dan 1 week).

Gehoorbeschadiging

Als je gehoor te veel en te vaak wordt blootgesteld aan harde muziek loop je het risico op oorsuizen. Als de geluiden na een periode van rust weer verdwijnen, betekent dat niet dat er niets aan de hand is. Er zijn zeker trilhaartjes in het binnenoor beschadigd geraakt die zich niet meer herstellen. Maar een blijvende gehoorschade is natuurlijk erger. Deze aandoening gaat ook nog vaak gepaard met overgevoeligheid voor geluid.

Overgevoeligheid voor geluid (hyperacusis)

Hyperacusis is Grieks voor: ik hoor te veel. Mensen die overgevoelig zijn voor geluid kunnen sommige geluiden als zeer hinderlijk ervaren. Het is, net als tinnitus, geen ziekte maar een verstoring in het horen van geluid. Praten klinkt als schreeuwen, een kabbelend beekje als een wilde rivier en het geklik van hakken op een harde vloer bezorgt hoofdpijn. Mensen met hyperacusis kunnen normaal omgevingsgeluid niet of nauwelijks verdragen.

Gevolgen

Hyperacusis kan grote gevolgen hebben voor je leven. Als alledaagse geluiden onverdraaglijk worden, ga je ze vermijden. Werken, uitgaan, gezellig een feest bezoeken, naar de bioscoop… het wordt allemaal een groot probleem. Mensen met hyperacusis zoeken een rustige omgeving op en blijven het liefst thuis. Hierdoor raken ze geïsoleerd, waardoor psychische klachten kunnen ontstaan.

Oorzaken

De oorzaak van hyperacusis is niet bekend. Hyperacusis kan een gevolg zijn van letsel, medicijngebruik of een ooroperatie. Maar de meest voorkomende oorzaak is vermoedelijk schade door te hard geluid.