Preconceptiezorg

Preconceptiezorg

Wanneer u een kinderwens heeft is het goed om nog voordat u zwanger bent een aantal maatregelen te nemen. Dit noemt men preconceptiezorg.

Wat is preconceptiezorg?

Preconceptiezorg is zorg die begint vóór (pre) de bevruchting (conceptie). Dit is niet alleen belangrijk wanneer er sprake is van bijzondere omstandigheden, zoals een erfelijke aandoening in de familie of een eerder kind met een aangeboren aandoening, maar voor iedereen die zwanger wil worden. Het doel is mensen met een kinderwens te informeren over risico’s die vermeden kunnen worden, zodat zij in een zo goed mogelijke gezondheid aan een zwangerschap beginnen.

Zwangerschap, Medicijnen en Vaccinaties

  • Stop tijdig met de pil en wacht één gewone menstruatie af voordat u zwanger probeert te worden.
  • De datum van de bevruchting en dus de 'uitgerekende' datum is dan beter te bepalen.
  • Gebruik het liefst geen medicijnen. Wanneer u chronisch medicijnen gebruikt, overleg dan met uw arts of apotheker. Dit kan overigens ook gelden voor medicijngebruik door de man. Overleg hierover ruim voordat u zwanger bent! De eerste weken van de zwangerschap is de baby het kwetsbaarst. En het overstappen op een ander medicijn kost soms tijd.
  • Slik elke dag één tablet (0,5 mg) foliumzuur. Begin hiermee vier weken voordat u zwanger wilt worden en blijf de foliumzuur gebruiken tot u tien weken zwanger bent.
"Foliumzuur is goed voor de ontwikkeling van de baby. Zonder foliumzuur heeft uw kind meer kans op een open schedel of een open rug."

Gewicht

Iemand die heel mager is of sterk overgewicht heeft, heeft iets meer kans op problemen met de vruchtbaarheid, zwangerschap of bevalling. Het beste is om te proberen voor de zwangerschap met gezonde voeding op een gezond gewicht te komen.

Alcohol

Als een vrouw alcohol drinkt, kan de eicel beschadigd raken. Hierdoor kunt u minder makkelijk zwanger worden. Ook is de kans op een miskraam groter. Dit kan ook gebeuren als een man alcohol drinkt in de periode van de bevruchting. In het sperma zit dan namelijk ook alcohol. De alcohol kan de zaadcellen beschadigen. Voor mensen met een kinderwens zou het daarom verstandig zijn geen alcohol te drinken vanaf het moment dat men probeert zwanger te worden. Het drinken van alcohol kan ook tijdens de zwangerschap schadelijk zijn voor de baby. Alcohol bereikt via de placenta het kind. De hoeveelheid alcohol in het bloed van het kind is hetzelfde als de hoeveelheid in het bloed van de moeder. De alcohol is slecht voor de ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel van het kind. Regelmatig alcohol drinken geeft een groter risico op een miskraam, vroeggeboorte, een laag geboortegewicht of het zogenaamde foetaal alcoholsyndroom. Het kind heeft dan afwijkingen in het gezicht en heeft een verstandelijke achterstand.

Zwangerschap en roken

Door roken komen nicotine en koolmonoxide in de bloedsomloop van de moeder. Via het bloed van de moeder komt het ook bij haar ongeboren kind. Nicotine maakt de bloedvaten smaller. Door koolmonoxide kan het bloed minder zuurstof vervoeren naar het kind. Baby’s van rokende moeders zijn daardoor naar verhouding kleiner en hebben een kleiner hoofdje. Het geboortegewicht is gemiddeld 200 gram lager. Ook ‘meeroken’ is schadelijk voor de baby. Meeroken gebeurt als er iemand in dezelfde kamer rookt. Daarom is het ook belangrijk dat partners van zwangere vrouwen stoppen met roken of niet in huis roken.

"Baby’s van rokende moeders zijn naar verhouding kleiner en hebben een kleiner hoofdje dan baby's van niet-rokende moeders."

Preconceptieconsult

Huisartsen en verloskundigen bieden preconceptieconsulten aan. Dit omvat een risico-inventarisatie met behulp van een vragenlijst die paren vóór het consult invullen. Aan de hand hiervan en met behulp van lichamelijk en eventueel aanvullend onderzoek kunnen risico’s worden vastgesteld die bij het paar gevonden zijn. Indien mogelijk kunnen er dan maatregelen worden genomen.

"In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van moeder en kind."