Wat is een hoge bloeddruk?

Wat is een hoge bloeddruk?

De bloeddruk is de druk in je bloedvaten. Je bloeddruk verandert steeds. Wanneer je sport of zenuwachtig bent is je bloeddruk hoger. Lees je rustig een boek, dan is je bloeddruk lager. Dit is normaal. Je hebt een hoge bloedruk wanneer de druk in je bloedvaten altijd te hoog is. Je merkt meestal niks van een hoge bloeddruk. Het geeft vaak geen klachten. Een hoge bloeddruk wordt ook wel hypertensie genoemd.

Te hoge bloeddruk

Een te hoge bloeddruk is slecht voor de bloedvaten. Deze raken beschadigd. Daardoor heb je meer kans op hart- en vaatziekte. Voorbeelden van hart- en vaatziekte zijn een hartaanval, hartfalen of een beroerte. Een hoge bloeddruk is ook slecht voor je nieren.

De kans op een hoge bloeddruk is groter als je ouder bent. In sommige families komt een hoge bloeddruk vaker voor. Andere redenen kunnen zijn:

  • Ongezonde voeding
  • Niet voldoende bewegen
  • Roken
  • Te veel zout eten of drinken, bijvoorbeeld chips of bouillon
  • Te veel zoethout eten of drinken, bijvoorbeeld drop op sterrenmuntthee
  • Veel alcohol drinken
  • Bepaalde medicijnen, zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac. Of ontstekingsremmers, bijvoorbeeld prednisolon
  • De anticonceptiepil

Bloeddruk meten

Je kunt je bloeddruk meten met een bloeddrukmeter. Je bloeddruk wordt uitgedrukt in twee getallen: de bovendruk (als je hart zich samentrekt) en de onderdruk (als je hart zich ontspant). Wil je weten hoe je zelf je bloeddruk meet? Lees dan dit artikel. Wanneer je rustig zit zijn de volgende waardes normaal:

  • de bovendruk is lager dan 140
  • de onderdruk is lager dan 90.

Omdat je bloeddruk steeds verandert is het slim om op meerdere momenten per dag te meten.

Hoge bloeddruk verlagen

Medicijnen zijn niet altijd nodig bij een hoge bloeddruk. De arts kijkt naar het risico op hart- en vaatziekten. De arts neemt hierbij ook andere risico’s mee zoals: leeftijd, roken, een eerdere hart- en vaatziekte, reumatoïde artritis, diabetes, stress en een te hoog cholesterol. Loop jij een groot risico op een hart- en vaatziekte? Dan schrijft de arts je een medicijn voor.

Een gezonde leefstijl helpt om een hoge bloeddruk te verlagen. Soms kan je met een leefstijlverandering voorkomen dat je een medicijn moet gebruiken. Het is altijd goed om bij een hoge bloeddruk gezond te eten en voldoende te bewegen.

Bloeddrukverlagers

Er zijn verschillende medicijnen die de bloeddruk verlagen.

De belangrijkste bloeddrukverlagers zijn:

  • plastabletten (zorgen ervoor dat je meer moet plassen. Hierdoor neemt de druk in je bloedvaten af)
  • bètablokkers (zorgen ervoor dat je hart rustiger pompt)
  • ACE-remmers (verwijden je bloedvaten)
  • Calcium-antagonisten (verwijden je bloedvaten en vertragen je hartslag)

De arts kijkt samen met jou welk medicijn het beste bij je past. De arts kan ook een combinatie van bloeddruk verlagende medicijnen voorschrijven. 

Last van duizeligheid?

De medicijnen zorgen ervoor dat je bloeddruk daalt. De eerste paar weken kun je hier duizelig van worden als je gaat staan. Dit gaat meestal vanzelf over. Jouw lichaam moet wennen aan de lagere bloeddruk. Heb je last van duizeligheid? Sta dan rustig op.

Elke dag je medicijn innemen

Het is belangrijk dat je bloeddrukverlagers elke dag inneemt. Het medicijn werkt dan het beste. Vergeet je het medicijn wel eens in te nemen? Gebruik dan het innamealarm in de Service Apotheek-app op je telefoon. Je krijgt een melding wanneer het tijd is om je medicijn in te nemen. Ook kun je de innames afvinken. Zo kun je altijd controleren of je het medicijn al hebt ingenomen.

"Meer vragen over hart- en vaatziekten? Kijk hier voor een overzicht."Omgaan met hart- en vaatziekten"