Inhalatiemedicijnen bij COPD

Inhalatiemedicijnen bij COPD

Bij benauwdheid bij COPD krijg je meestal inhalatiemedicijnen (pufjes). Er zijn verschillende soorten pufjes voor COPD. Als je deze goed gebruikt verbetert de werking en verminderen bijwerkingen van je COPD-medicijnen. Hoe gebruik je ze goed?

Inhalatiemedicijnen bij COPD

COPD is niet te genezen. Maar medicijnen zorgen er wel voor dat je minder (vaak) klachten hebt. De meeste medicijnen voor COPD inhaleer je, dit zorgt ervoor dat ze direct terechtkomen op de plaats waar ze moeten werken en over het algemeen weinig bijwerkingen veroorzaken. Alleen bij ernstige vormen van COPD worden ook andere toedieningsvormen gebruikt.

Verschillende soorten inhalatiemedicijnen

Er zijn kortwerkende luchtwegverwijders, langwerkende luchtwegverwijders en ontstekingsremmers. Bij COPD is meestal alleen een luchtwegverwijder nodig. Soms is een combinatie van 2 luchtwegverwijders nodig. 

Kortwerkende luchtwegverwijders

Luchtwegverwijders zijn middelen die de vernauwing van de luchtwegen opheffen, zodat je weer makkelijker kunt ademen. Kortwerkende luchtwegverwijders werken binnen enkele minuten en de werking houdt een paar uur aan. Ze zijn bedoeld om een acute aanval van benauwdheid te stoppen.

Langwerkende luchtwegverwijders

Deze middelen werken ongeveer 12 tot 24 uur lang. Ze worden gebruikt door mensen die regelmatig last hebben van aanvallen, om een aanval van benauwdheid te voorkomen. Ze zijn dus niet bedoeld om een acute aanval te behandelen.

Luchtwegbeschermers

Als je COPD hebt en 2 of meer longaanvallen per jaar hebt, krijg je ook een luchtwegbeschermer voorgeschreven. Door het regelmatig inhaleren hiervan (elke dag) zal de conditie van je longen verbeteren en neemt het aantal aanvallen van benauwdheid af.

Bijwerkingen

Inhalatiemedicijnen zijn over het algemeen zeer effectief en geven weinig bijwerkingen, wanneer je ze op de juiste manier gebruikt. En als er bijwerkingen optreden zijn deze over het algemeen mild.

Bijwerkingen luchtwegverwijders

De meest voorkomende bijwerkingen van luchtwegverwijders zijn trillingen, een versnelde hartslag en een gejaagd gevoel. Bepaalde luchtwegverwijders veroorzaken ook een verminderde slijmproductie en kunnen een droge mond als bijwerking geven. Als je hier last van hebt, kan het dat je de medicijnen te vaak gebruikt of dat je een verkeerdere inhalatietechniek hebt.

Ga langs bij je apotheek om te controleren of je het medicijn op de juiste manier inhaleert. Maak online een afspraak voor een ‘inhalatiecheck’ via: afspraak.serviceapotheek.nl

Bijwerkingen luchtwegbeschermers

Veelvoorkomende bijwerkingen van de luchtwegbeschermers zijn een geïrriteerde keel, heesheid en schimmelinfecties in de keel. Deze bijwerkingen voorkom je meestal door het aanleren van een goede inhalatietechniek. Bij deze middelen is het ook belangrijk om ná het inhaleren goed de mond en keel te spoelen met water.

COPD en leefstijl

Het is belangrijk om te stoppen met roken en regelmatig te bewegen. Ook als je medicijnen voor de COPD gebruikt. Met een gezonde leefstijl voorkom je extra schade aan je longen en blijf je zo lang mogelijk fit. 

"Klik hier voor nog meer informatie over optimaal leven met astma en COPD!" optimaal leven met astma en copd"