Nierschade

Nierschade

Een goede nierfunctie is belangrijk voor het functioneren van ons lichaam. De nierfunctie neemt tijdens het ouder worden geleidelijk af. Gelukkig hebben de nieren een grote reservecapaciteit. Bij sommige mensen gaat de nierfunctie echter sneller achteruit.

Afnemende nierfunctie

Dat de nierfunctie sneller dan normaal afneemt hebben de meeste mensen in eerste instantie niet in de gaten. Pas als de nieren nog maar voor 30 procent werken, ontstaan er klachten zoals vermoeidheid, verminderde eetlust, misselijkheid, jeuk of spierkrampen. Dat is eigenlijk te laat. Het is beter wanneer nierschade eerder wordt opgespoord.

Nierschade

Bij nierschade wordt het bloed niet goed gefilterd. Eiwitten kunnen het filter passeren en komen terecht in de urine, terwijl afvalstoffen minder goed worden uitgescheiden en in het bloed achterblijven.

Stadia van nierschade

Chronische nierschade wordt in verschillende stadia ingedeeld. Een belangrijke maat hierbij is de glomerulaire filtratiesnelheid (GFR). De GFR geeft aan hoe goed de nieren ons bloed filteren. Er zijn vijf verschillende stadia van nierschade:

1. Een normale nierfunctie, GFR >90, maar wel eiwit of bloed in de urine.

2. Licht verminderde nierfunctie; GFR 60-90

3. Matig verminderde nierfunctie; GFR 30-60

4. Ernstig verminderde nierfunctie; GFR 15-30

5. Zeer ernstig verminderde nierfunctie; GFR <15

Meestal komen er pas vanaf het vierde stadium klachten voor. Dit zijn vaak vermoeidheidsklachten of jeuk. Het is belangrijk dat nierschade in een vroeger stadium wordt opgespoord. Dan kunnen er namelijk maatregelen worden getroffen om de verdere achteruitgang van de nieren te remmen.

Oorzaken van schade aan de nieren

De twee belangrijkste oorzaken van nierschade zijn diabetes en hoge bloeddruk.

Andere mogelijke oorzaken zijn:

  • Infecties; chronische nierfilterontsteking, nierbekkenontsteking.
  • Een afsluiting van de urinewegen, zoals bij nierstenen.
  • Aderverkalking; door diabetes, roken, hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en overgewicht.
  • Een erfelijke nierziekte, zoals cystenieren.
  • Bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld NSAID’s (diclofenac, naproxen en ibuprofen).
"Het is beter wanneer nierschade vroeg wordt opgespoord. Een gezondere leefstijl en medicijnen kunnen de verergering van nierschade namelijk vaak remmen."

Tips om schade aan uw nieren te beperken:

  • Eet gezond en gevarieerd.
  • Gebruik zo min mogelijk zout.
  • Rook niet.
  • Beweeg voldoende; ten minste vijf dagen per week een half uur per dag.
  • Wees matig met alcohol.

Medicijnen die de schade aan uw nieren beperken

Ter vertraging van de teruglopende nierfunctie kunnen bloeddrukmedicijnen, cholesterolmedicijnen en diabetesmedicijnen worden voorgeschreven om respectievelijk uw bloeddruk, cholesterol- of glucosegehalte (suiker) van uw bloed te verlagen. Bij eiwit in de urine wordt meestal een zogenaamde ACE-remmer voorgeschreven. Dit medicijn verlaagt de bloeddruk en heeft een beschermende werking op de nieren.