Huidschimmel bij diabetes

Huidschimmel bij diabetes

Mensen met diabetes hebben meer kans op het ontwikkelen van huidaandoeningen. Heb je diabetes? Dan ben je ook gevoeliger voor schimmelinfecties. En ook voor infecties van je huid.

Waarom krijgen mensen met diabetes eerder huidklachten?

Het vermoeden bestaat dat je bloedvaten worden aangetast door hoge bloedsuikerwaardes en de doorbloeding van je huid minder goed gaat wanneer je diabetes hebt. Ook is je huid minder gevoelig doordat je zenuwen minder goed werken. Hierdoor krijg je makkelijk wondjes, merk je deze wondjes minder snel op en genezen ze minder snel in vergelijking met iemand zonder diabetes.

Ook kan de verhoogde suikerconcentratie in je huid een verklaring zijn voor de toegenomen huidproblemen. De huid is daardoor een betere voedingsbodem voor bacteriën en gisten.

Stabiele bloedglucosewaarden lijken de kans op huidproblemen te verkleinen.


Candida infectie

De meeste huidinfecties bij diabetes zijn infecties met de gist Candida albicans. Hierdoor kun je infecties krijgen rond je mond, in en rond de vagina, huidplooien en de nagelriemen.

Een typische Candida-infectie tussen de vingers of de tenen heet smetweb. De meest voorkomende plek is tussen de middelvinger en de ringvinger van de handen. Het dragen van een ring kan ervoor zorgen dat water, zeepresten en schadelijke stoffen op je huid achterblijven. Hierdoor verweekt de huid en is je huid minder goed beschermd. Deze verminderde bescherming zorgen voor een infectie met bacteriën.

Behandeling

Omdat gisten en schimmels vooral groeien op vochtige plaatsen, is het van belang de huid goed droog te maken en te houden. Vermijd teveel water, zeep en schadelijke stoffen. Droog je handen goed af, let hierbij ook goed op de huid tussen je vingers. Of draag rubberen handschoenen om contact met water te voorkomen. Draag liever geen geen ring(en) als je werkt met je handen. Voor het drooghouden van je voeten en tenen kun je talkpoeder gebruiken.

Heb je een schimmelinfectie opgelopen? Neem dan contact op met je arts of apotheker. Zij kijken met je mee voor een passende behandeling, bijvoorbeeld met medicijnen.