Sporten en urineverlies

Sporten en urineverlies

Het is bekend dat ongeveer de helft van alle vrouwen last heeft van urineverlies tijdens het sporten. De meeste vrouwen zoeken zelf naar een oplossing bijvoorbeeld door inlegkruisjes te dragen. Voor sommigen is het probleem echter zo groot dat ze maar helemaal stoppen met sporten. Dat is jammer; vaak is het mogelijk de klachten te verhelpen. Bovendien is bewegen juist voor mensen met incontinentie belangrijk.

Waarom verlies ik urine tijdens het sporten?

Bij sportvrouwen is er meestal sprake van inspanningsincontinentie (stressincontinentie). Door de verhoogde druk in de buikholte tijdens het sporten, kan er urineverlies optreden wanneer het afsluitmechanisme van de blaas niet goed werkt. De sluitspier van de plasbuis kan dan de urine niet meer tegenhouden. Bij de ene vrouw treedt dit op tijdens krachtige bewegingen zoals springen, hordelopen of werpen, de ander heeft er al last van door alleen te lopen. In het dagelijkse leven zal het urineverlies ook optreden op momenten dat de druk in de buik verhoogd is. Hierbij kunt u denken aan tillen, niezen, lachen of hoesten.

Er kan ook sprake zijn van gemengde incontinentie. Hierbij is er naast inspanningsincontinentie ook aandrangincontinentie (urge-incontintie, hierbij is sprake van een overactieve blaas).

"Ongewenst urineverlies tijdens sporten treft niet alleen oudere vrouwen, het komt voor op alle leeftijden."

Wat te doen bij ongewenst urineverlies tijdens het sporten?

Ongewenst urineverlies is in principe niet iets wat vanzelf overgaat. Een uitzondering is het urineverlies wat soms optreedt vlak na een bevalling. Het beste is contact op te nemen met uw huisarts om te laten vaststellen wat er precies aan de hand is. Afhankelijk van de diagnose kan er een behandeling worden ingezet. Dit kunnen oefeningen zijn, maar ook een operatie of medicijnen behoren tot de mogelijkheden.

Tip: Een juiste houding tijdens het plassen is heel belangrijk. Zit rechtop op het toilet en kantel het bekken iets naar voren. Zorg dat u niet perst of onderuitgezakt zit.

Oefeningen voor versterking van de bekkenbodem

  • Span de bekkenbodemspieren aan gedurende zes tellen.
  • Ontspan zes tellen en herhaal dit tien keer.
  • Span vervolgens uw bekkenbodemspieren aan en laat deze in drie stappen los. Eerst een heel klein beetje, dan nog een beetje en vervolgens helemaal.
  • Gaat dit makkelijk? Dan kunt u naar vijf stappen toe.
  • Oefen ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds.
"U kunt de oefeningen staand of zittend doen."