Producten bij ongewenst urineverlies. De vijf belangrijkste vragen.

Producten bij ongewenst urineverlies. De vijf belangrijkste vragen.

Wanneer u last heeft van ongewenst urineverlies gebruikt u waarschijnlijk urine-absorberend materiaal. Er zijn vele soorten en maten opvangmateriaal. Het is belangrijk dat u een product kiest dat u goed bevalt. Onderstaand leest u over de meest voorkomende problemen en oplossingen.

Vraag 1: Moet ik om opvangverbanden te krijgen altijd langs de huisarts?

Het antwoord op deze vraag kan ja en nee zijn. Op het moment dat u urine verliest en u hierdoor gehinderd wordt in uw dagelijkse leven, komt er een moment dat u voor uzelf beslist dat u urine-opvangverbanden wilt of moet gaan gebruiken. Deze kunt u kopen bij de apotheek, de drogist of zelfs bij de supermarkt.

Als u urine verliest dan is er ook een vergoeding van de materialen mogelijk. Daarvoor is er echter wel een recept van de huisarts nodig. Uw huisarts gaat namelijk kijken of er mogelijk een oorzaak voor uw urineverlies is die op een andere manier behandeld kan worden. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde medicijnen die als bijwerking hebben dat de sluitspier niet meer goed aanspant. Of wat denkt u van een sluimerende blaasontsteking?

Als uw huisarts eenmaal heeft geoordeeld dat er sprake is van urine-incontinentie kan hij een recept uitschrijven voor urine-absorberende materialen. Met dit recept kunt u naar een door uw zorgverzekeraar gecontracteerde leverancier gaan. Drogisterijen en supermarkten zijn per definitie geen gecontracteerde leveranciers.

Vraag 2: Kan ik voor mijn urineverlies ook maandverband gebruiken?

Maandverband is gemaakt voor de opvang van bloed en slijm en niet zozeer voor het absorberen van vocht. In urine-opvangmaterialen zitten superabsorberende korrels die ervoor zorgen dat de urine snel opgenomen en vastgehouden wordt in het urine-absorberende verband. Maandverband is daarom niet geschikt voor ongewenst urineverlies.

Vraag 3: Hoe weet ik welk opvangmateriaal voor mij het beste is?

Er zijn vele soorten opvangmateriaal. Wat voor u het meest geschikt is hangt van veel factoren af. Kunt u bijvoorbeeld beide handen goed gebruiken? Of krijgt u hulp bij de verschoning? Ook moet er gekeken worden hoeveel urine u verliest en dus hoeveel het verband moet kunnen opnemen. De apotheek heeft personeel in dienst dat samen met u kan bepalen welk verband voor u het meest geschikt is. Er wordt meestal gestart met een proefpakket. De situatie kan in de loop van de tijd ook veranderen. U valt af of komt aan, u verliest meer urine dan voorheen; mogelijke redenen voor het niet langer voldoen van een bepaald opvangmateriaal. Bespreek dit met uw apotheek. Daar wordt u verder geholpen.

"Het apotheekteam kan samen met u bepalen welk verband voor u het meest geschikt is."

Vraag 4: Kan ik, als ik urine-opvangverband draag, alle activiteiten blijven doen die ik gewend ben?

Ja dat kan. Natuurlijk zult u moeten wennen aan het verband dat u draagt, maar met het juiste materiaal hoeft u niet bang te zijn voor doorlekken. Ook kunnen anderen de urine niet ruiken en het verband niet zien. Ook kunt u gewoon blijven sporten wanneer u urine-incontinentie hebt. Sporten en andere vormen van lichaamsbeweging zijn zelfs heel erg goed voor mensen met urineverlies. Het activeert de spieren, de bloedsomloop en de spijsvertering. Heeft u tijdens het sporten last van het verband, bijvoorbeeld bij het zitten op de racefiets, dan kunt u soms kleiner materiaal gebruiken. En wat als u wilt zwemmen? Urine-absorberend materiaal is dan niet geschikt, maar gelukkig is er speciale zwemkleding voor mensen met urineverlies.

Vraag 5: Overdag kan ik mijn urine niet ophouden, maar ‘s nachts is het geen probleem. Hoe kan dat?

Dit komt vaker voor. De ene persoon heeft ’s nachts problemen om de urine op te houden en de ander overdag. Sommige mensen verliezen overdag én ’s nachts urine. Iedereen is anders. Daarom is er ook geen algemeen advies te geven over welk materiaal het beste is. Dat is afhankelijk van uw situatie. Het kan dus heel goed voorkomen dat iemand alleen overdag verband nodig is of juist alleen ‘s nachts Als u hierover vragen heeft, kan uw apotheek die beantwoorden.