Wratten en waterwratten

Wratten en waterwratten

Met name schoolgaande kinderen hebben vaak last van gewone wratten en waterwratten; ze komen veel in contact met besmette locaties (school, zwembad en sportclub) en hebben nog geen afweerstoffen tegen HPV. Wat kunt u doen?

Wratten

Wratten zijn ontsierende uitstulpingen op de huid die ontstaan door besmetting met het humaan papillomavirus (HPV). Verschillende typen van dit virus zorgen voor verschillende soorten wratten.

Voorkom wratten bij uzelf en bij anderen met de volgende tips:

  • Krab of peuter niet aan een wrat;
  • Gebruik een eigen handdoek.

Waterwratten

Waterwratten komen vooral voor bij kinderen tot vijf jaar. Het zijn witte, bolronde bultjes met een parelmoerachtige glans en in het midden een putje Ze kunnen overal op het lichaam zitten. Waterwratjes zijn zeer besmettelijk. Ze verdwijnen meestal vanzelf doordat het lichaam afweerstoffen vormt tegen het virus. Dit kan echter soms wel een jaar duren. Er zijn ook producten speciaal voor waterwratjes.

Gewone wratten

Gewone wratten komen veel voor bij kinderen tussen de tien en zestien jaar. Ze zijn tussen de één millimeter en één centimeter groot en bevinden zich op de handen, voetzolen, knieën of in het gezicht. De wratten verdwijnen vanzelf weer, maar meestal willen mensen toch een middel ertegen gebruiken. In ons assortiment vindt u verschillende producten die gebruikt kunnen worden bij de behandeling van wratten. Lees voor gebruik de bijsluiter goed door.

Extra tips bij voetwratten:

  • Was de voeten dagelijks zonder zeep of met een pH-neutrale zeep/wasemulsie;
  • Droog de voeten goed, vooral tussen de tenen;
  • Draag elke dag schone katoenen of wollen sokken;
  • Draag goed passende, liefst leren, schoenen en Wissel dagelijks van schoenen;
  • Draag in gemeenschappelijke doucheruimten en zwembaden slippers;
  • Draag in de sportzaal sportschoenen.

Salicylzuur

Van oudsher worden er middelen gebruikt met salicylzuur in de vorm van aanstipvloeistoffen of pleisters. Salicylzuur verweekt het bovenste laagje van de huid en werkt ontstekingsremmend. De huid rondom de wrat kunt u beschermen met vaseline of een gewone pleister.

Andere zuren

Tegenwoordig zijn er ook wrattenproducten te koop met andere zuren dan salicylzuur. Monochloorazijnzuur (Dermaforte®) is een stof die een afbrekende werking heeft op de huid. Het hoeft maar eenmalig te worden aangebracht. Mierenzuur (WratX®) droogt de wrat in en wordt een maal per week aangebracht. Trichloorazijnzuur (Wartner wrattenpen®, Formule W wrattenpen®) zorgt voor een chemische peeling van de wrat Het moet gedurende vier dagen tweemaal per dag worden aangebracht.

Bevriezingsmethode

Ook zijn er producten die gebaseerd zijn op de bevriezingsmethode die de huisarts toepast. Zoals HeltiQ Wratweg, deze kan tevens toegepast worden bij waterwratjes.