Wondjes en wonden bij diabetes

Wondjes en wonden bij diabetes

Diabetes kan verschillende problemen met je huid veroorzaken. Minstens 1 op de 3 van de mensen met diabetes heeft huidproblemen. In de beginfase zijn dit milde klachten. In een latere fase kun je heftige klachten ontwikkelen die soms zelfs levensbedreigend zijn.

Oorzaak en ontwikkeling

Waarom mensen met diabetes eerder huidklachten krijgen is nog niet duidelijk. Het vermoeden bestaat dat je bloedvaten worden aangetast door hoge bloedsuikerwaardes en de doorbloeding van je huid minder goed gaat wanneer je diabetes hebt. Ook is je huid minder gevoelig doordat je zenuwen minder goed werken. Hierdoor krijg je sneller wondjes, merk je deze wondjes minder snel op en genezen ze minder snel. 

Suikerplekken

Het meest voorkomende huidprobleem bij mensen met diabetes zijn zogeheten suikerplekken. Ongeveer de helft van mensen met diabetes heeft hier last van. Suikerplekken zijn ovaal, rood en ongeveer een halve tot één centimeter groot. Ze ontstaan vooral bij de scheenbenen. Het begint als kleine rode, wat dikkere plekken. Na een paar dagen worden ze vlak en beginnen ze te schilferen. Uiteindelijk verdwijnt de plek en blijft een bruine vlek achter. Suikerplekken ontstaan waarschijnlijk door beschadiging van de allerkleinste bloedvaatjes in je huid. Heb je suikerplekken? Dan kun je misschien last hebben of krijgen van neuropathie, dit betekent dat je schade aan je zenuwen hebt. 

Wondjes door verminderde doorbloeding

Is je bloedglucose te hoog of schommelt deze vaak? Dan kan diabetes schade aan je bloedvaten veroorzaken. Vooral de kleinste bloedvaten van je huid. Maar ook de bloedvaten in je nieren en ogen kunnen beschadigd raken. Hierdoor krijgt de huid minder zuurstof en voedingsstoffen. Er ontstaan dan gemakkelijk wondjes en je huid heeft moeite om bestaande wondjes weer te herstellen. 

Diabetische voet

Vooral de huid van je enkels en voeten is erg kwetsbaar voor diabetische wonden. Dit komt omdat je enkels en voeten de hele dag door worden belast. Ook het dragen van slechte sokken en schoenen zorgt dat de huid gaat schuren. Je krijgt hierdoor gemakkelijk wondjes die moeilijk herstellen. Wondjes die slecht herstellen hebben meer risico op een infectie. Zeker als deze wondjes onvoldoende verzorgt worden.  Een infectie kan uiteindelijk leiden tot het afsterven van weefsel of tot levensgevaarlijke bloedvergiftiging (sepsis). Dit wordt ook wel een diabetische voet genoemd. Vanwege de risico’s wordt bij ernstige diabetische voeten uiteindelijk vaak gekozen voor amputatie van de voet.

Zweren door aantasting van de zenuwen

Ook zenuwuiteinden in je huid kunnen door te hoge bloedsuikerspiegels worden aangetast. Dit wordt neuropathie genoemd. Neuropathie begint vaak aan de voeten en zorgt voor een verminderd gevoel van je huid. Je merkt beschadigingen van de huid of slecht passende schoenen daardoor niet op. Samen met een verminderde doorbloeding van je huid levert dit vaak moeilijk te genezen wonden op en loop je het risico op een diabetische voet.

Voorkom moeilijk genezende wonden

Tip 1: Zorg dat je bloedsuiker goed onder controle is. Gebruik je medicijnen zoals is voorgeschreven en meet regelmatig zelf je bloedglucose.

Tip 2: Let op je voeding en gewicht. Je bloedglucose blijft beter onder controle wanneer je geen overgewicht hebt.

Tip 3: Mensen met diabetes hebben vaak last van een droge huid en zijn gevoelig voor infecties. Een goede huidverzorging is een eerste stap om het risico op infecties bij diabetes te verkleinen.

Tip 4: Verzorg je voeten goed. Draag goed passende schoenen en speciale diabetessokken wanneer je voeten gevoelig zijn voor wondjes.

Tip 5: Inspecteer je voeten. Kijk dagelijks of je geen wondjes aan je voeten hebt en laat ook een deskundige regelmatig je voeten controleren. Behandel kleine wondjes aan je voeten zorgvuldig.