Welke anticonceptie bij een compleet gezin?

Welke anticonceptie bij een compleet gezin?

De pil is een betrouwbare methode om niet zwanger te worden. Maar is de pil wel de beste methode als je helemaal niet meer zwanger wilt worden?

Redenen om te stoppen met de pil

Sommige vrouwen zijn de pil op een gegeven moment zat. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Zoals geen maandelijkse bloeding meer willen, er niet meer elke dag aan te hoeven denken of dagelijks te maken hebben met hormoonschommelingen. Vrouwen die ouder zijn dan 35 jaar en moeten stoppen met roken op doktersadvies: door het roken in combinatie met de pil en hun leeftijd hebben zij een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Welke alternatieve anticonceptiemethode zijn er?

Wil je niet meer dagelijks de pil slikken of is het voor de gezondheid verstandiger? Dan zijn er een aantal mogelijkheden:

  • Sterilisatie - een betrouwbare vorm van anticonceptie die vrij definitief is.
  • Koperspiraal – wordt in de baarmoeder ingebracht. De menstruatiecyclus wordt niet beïnvloed. Wel kan de menstruatie wat heviger zijn en langer duren. Na 5, 10 of 12 jaar moet deze worden vervangen, afhankelijk van het soort spiraal.
  • Hormoonspiraal - wordt in de baarmoeder ingebracht en geeft gedurende vijf jaar het progestageenhormoon levonorgestrel af. De menstruatie kan na verloop van tijd minder worden en soms geheel uitblijven.
  • Anticonceptiestaafje – wordt onderhuids ingebracht en geeft gedurende 3 jaar het progestageenhormoon etonorgestrel af. Ook bij deze methode kan de menstruatie na verloop van tijd minder worden en soms helemaal wegblijven.

Lees hier meer over de anticonceptiemethoden.

Welke gezondheidsrisico's loop ik wanneer ik de pil blijf doorgebruiken?

De kans op ernstige bijwerkingen door de anticonceptiepil is zeer klein, ook wanneer je deze langdurig gebruikt. De kans op het krijgen van eierstokkanker (ovariumcarcinoom) vermindert door pilgebruik. De kans op het krijgen van borstkanker is licht hoger, evenals de kans op baarmoederhalskanker. Gebruik van de pil geeft ook een licht verhoogd risico op trombose. De kans op hart- en vaatziekten is vooral groter bij rokende vrouwen boven de 35 jaar die de pil gebruiken. Bij deze laatste groep wordt het gebruik daarom afgeraden.

Lees hier meer over de pil en de kans op kanker.

Lees hier meer over anticonceptie en de kans op hart- en vaatziekten

Wanneer is anticonceptie niet meer nodig?

Over het algemeen geldt het advies om anticonceptie te blijven gebruiken tot een jaar na de laatste menstruatie. Bij gebruik van de pil blijven er echter onttrekkingsbloedingen optreden. Het hormoonspiraaltje en het anticonceptiestaafje kunnen ook zorgen voor het geheel uitblijven van de menstruatie. Zo is dus niet betrouwbaar vast te stellen of een vrouw in de overgang is.

Vrouwen van 52 jaar of ouder kunnen volgens de anticonceptierichtlijn van de huisartsen met anticonceptie stoppen. De kans op een zwangerschap is dan nog maar heel klein.

Lees hier meer over de overgang.

"Meer vragen over anticonceptie? Kijk hier voor een overzicht."anticonceptie zoals jij het wilt"