Roos

Roos

Mensen met hoofdroos hebben last van schilfertjes en vaak ook van een jeukende, vettige hoofdhuid. Er is sprake van een versnelde aanmaak en afstoting van huidcellen. Roos is een vorm van eczeem. De vorm van eczeem die roos veroorzaakt wordt ook wel seborroïsch eczeem genoemd. Een andere naam voor hoofdroos is dus seborroïsch eczeem van de hoofdhuid. De medische naam voor roos is pityriasis capitis.

Het ontstaan van roos

Bij het ontstaan van roos speelt de gist pityrosporum ovale een rol. Deze gist komt bij iedereen voor, maar bij mensen met roos in veel groteren getale. Door de gist te bestrijden kan hoofdroos onder controle worden gehouden. Helaas is het niet mogelijk de gist voor eens en voor altijd uit te bannen. Bovendien zijn er waarschijnlijk ook andere factoren in het spel; erfelijke aanleg, stress, voeding, een verminderde afweer, irritatie door zeep of cosmetica en een te droog (binnen)klimaat lijken ook een rol spelen bij het ontstaan van roos.

"Roos veroorzaakt geen haaruitval en is niet besmettelijk."

Wat gebeurt er bij roos?

Normaal gesproken vernieuwt de hoofdhuid zich elke drie weken. De oude huidcellen die worden afgestoten zijn zo klein dat ze met het blote oog niet te zien zijn. Wanneer iemand roos heeft gaat dit vervangingsproces tweemaal zo snel. Ook is de talgproductie groter. Door dit huidvet klonteren de dode huidcellen aan elkaar en ontstaan er zichtbare schilfers.

Komt roos vaak voor?

Veel mensen hebben last van roos; mannen iets vaker dan vrouwen. Vaak begint het in de puberteit en wordt het minder na het vijftigste jaar. Ongeveer de helft van de twintigjarigen heeft er last van!

De behandeling van hoofdroos

Hoofdroos wordt behandeld en onder controle gehouden met antiroosshampoo. Was het haar tweemaal per week met antiroosshampoo met zinkpyrithion (oa Resdan). Bij vaker wassen eventueel afwisselen met een neutrale shampoo. Indien dit onvoldoende effect heeft een antiroosshampoo met seleensulfide gebruiken.

Gebruiksaanwijzing shampoos tegen hoofdroos

  • Was het haar eerst met een milde of pH-neutrale shampoo en spoel die goed uit.
  • Masseer dan de antiroosshampoo stevig in en laat het ten minste 5 minuten intrekken.
  • Spoel daarna goed uit.
  • Was uw haar om de paar dagen met de antiroosshampoo.
  • Wanneer u uw haar vaker wilt wassen, gebruikt u de andere dagen een milde of pH-neutrale shampoo.

Antiroosshampoos met zinkpyrithion

Zinkpyrithion is een gist- en schimmeldodend middel. Antiroosshampoo met zinkpyrithion vermindert ook de verhoogde aanmaak van talg. Hierdoor verminderen de schilfers en de jeuk. Het duurt ongeveer twee weken voor de verschijnselen verminderen en na zes weken is het resultaat optimaal.

Antiroosshampoos met seleensulfide

Seleensulfide is een gistdodend middel. Antiroosshampoo met seleensulfide vermindert ook de verhoogde aanmaak van talg. Hierdoor verminderen de schilfers en de jeuk. Het duurt ongeveer twee weken voor de verschijnselen verminderen en na zes weken is het resultaat optimaal. Van shampoo met seleensulfide kan het haar en de hoofdhuid sneller vet worden. Ook kan het haar verkleuren, met name wanneer u grijs, wit, gekleurd of gepermanent haar hebt, daarom is het belangrijk de shampoo goed uit te spoelen.

Antiroosproducten op recept

Wanneer u geen goed resultaat krijgt met bovengenoemde shampoos zijn er nog een aantal mogelijkheden die verkrijgbaar zijn op recept. •    Ketoconazol gel of shampoo; een middel tegen infecties met schimmels of gisten.•    Corticosteroïdlotions;  corticosteroïden worden bij allerlei soorten eczeem toegepast.  Ze remmen de ontsteking van de huid en daarmee komt de huid tot rust.•    Salicylzuur lotion; verwijdert schilfers, ook dikke schilferlagen worden verwijderd van de hoofdhuid. Salicylzuur kan ook als bestanddeel worden toegevoegd aan andere antiroosproducten, zoals corticosteroïden.•    Koolteer shampoo; werkt licht ontstekingsremmend. Het wordt gebruikt wanneer antiroosshampoos met zinkpyrithion, seleensulfide of ketoconazol onvoldoende werken.

Naar de huisarts

Wanneer uw hoofdhuid na zes weken behandeling volgens voorschrift helemaal niet verbetert, neem dan contact op met uw huisarts. Ook wanneer de huid ontstoken of pijnlijk is, als er dikke, zilverachtige schilferlagen ontstaan of als er sprake is van haaruitval kunt u het beste contact opnemen met uw arts. Wellicht is er geen sprake van roos maar van iets anders, bijvoorbeeld een ander type eczeem of psoriasis.