Parkinson en depressie

Parkinson en depressie

Depressie lijkt vaker voor te komen bij mensen met parkinson. De vele beperkingen in het dagelijks leven kunnen leiden tot somberheid. Ook de diagnose van een aandoening waarvan bekend is dat deze alleen zal verslechteren kan bijdragen aan gevoelens van somberheid.

"Vaak wordt een depressie bij iemand met de ziekte van Parkinson slecht herkend, omdat de klachten als symptoom aan de ziekte worden toegeschreven."

Diagnose

Van depressie spreken we als iemand langer dan twee weken ongewoon somber of lusteloos is, in combinatie met bepaalde andere symptomen, zoals slecht slapen, gevoelens van spanning en angst, weinig eetlust, schuldgevoelens en geheugenproblemen.

Vaak wordt een depressie bij iemand met de ziekte van Parkinson slecht herkend, omdat de klachten als symptoom aan de ziekte worden toegeschreven. Vermoeidheid, geheugenproblemen, slecht slapen, lusteloosheid en communicatieproblemen zijn immers ook symptomen van de ziekte van Parkinson.

Voor het onderscheid is het belangrijk contact te zoeken met de behandelend neuroloog en deze gevoelens te bespreken. Mantelzorg en familie spelen bij het stellen van een goede diagnose een belangrijke rol. Zij kunnen aangeven of het gedrag sinds kort sterk veranderd is, het slaappatroon anders is geworden of dat mensen zich steeds meer uit het sociale leven terugtrekken en interesses verliezen.

Behandeling

Als de neuroloog de patiënt en diens mantelzorger heeft aangehoord en samen met de neuropsycholoog onderzocht of sprake is van depressie, zal hij kijken naar een passende behandeling. Zo kan begeleiding door een psycholoog die gespecialiseerd is in het leren leven met een chronisch progressieve ziekte een goed idee zijn, of behandeling met antidepressiva. Soms hangen depressieve gevoelens samen met uitgewerkte antiparkinsonmedicijnen of met perioden dat de parkinsonsymptomen meer op de voorgrond staan. Dan kan aanpassing van de antiparkinsonmedicijnen soms worden overwogen.

Wat kunt u doen?

Het is belangrijk klachten zo snel mogelijk met de neuroloog of parkinsonverpleegkundige te bespreken. Tijdige herkenning van stemmingsproblemen kan voorkomen dat de problemen te groot worden.

"Op Service Apotheek vindt u hulpmiddelen en zelfzorgmiddelen om het leven met Parkinson makkelijker te maken en bijkomende klachten te verminderen."