Astma bij kinderen

Astma bij kinderen

Astma is de meest voorkomende langdurige aandoening bij kinderen. Kinderen met astma krijgen vaak een behandeling met inhalatiecorticosteroïden. Wat is het doel? En is het veilig? En wat kun je als ouder doen?

Kinderen en astma

5 tot 10% van de kinderen heeft astma. Daarbij hebben de meeste kinderen ook nog een allergie. Naast dat astma erfelijk is, zijn er ook omgevingsfactoren van invloed bij het ontwikkelen van astma. Zoals roken door de moeder tijdens de zwangerschap en roken door ouders of verzorgers ná de geboorte.

Behandeldoel bij kinderastma

Kinderen met astma worden behandeld om een normaal leefpatroon te krijgen. Zowel overdag als ’s nachts, bijvoorbeeld om schoolverzuim te voorkomen. En het streven naar een normaal inspanningsvermogen, zodat ze kunnen sporten op dezelfde wijze als gezonde kinderen. Met zo min mogelijk ernstige astma-aanvallen. Belangrijk is een optimale longfunctie te bereiken: zonder of, met zo weinig mogelijk, klachten. Al dan niet met medicatie in een zo laag mogelijke dosering en met zo weinig mogelijk bijwerkingen.

Medicijnen bij kinderastma

Ontstekingsremmers (inhalatiecorticosteroïden), zijn de belangrijkste medicijnen voor de behandeling van astma bij kinderen. Aanvullend kunnen kortwerkende luchtwegverwijders worden gebruikt voor de behandeling bij acute benauwdheidsklachten.

Groeiremming door astmamedicijnen?

Ouders van kinderen met astma maken zich vaak zorgen over mogelijk schadelijke effecten van astmamedicijnen bij langdurig gebruik. Naar een verband met groeiremming door het gebruik van inhalatiecorticosteroïden is veel onderzoek gedaan. Het blijkt dat bij sommige kinderen die deze middelen gebruiken de groei wordt vertraagd, maar alleen in het eerste jaar van de behandeling (groeivertraging is gemiddeld anderhalve centimeter). Er is geen effect op de uiteindelijke lengte die je kind bereikt.

Overigens kan de astma zelf een belangrijke (mede-)veroorzaker zijn: kinderen met astma komen namelijk gemiddeld later in de puberteit dan kinderen zonder astma. Deze late puberteit kan dus ook deels de oorzaak zijn van groeivertraging.

"Het is belangrijk dat je kind de voorgeschreven dosering ontstekingsremmers inneemt"

Wat kun je als ouder doen?

Wanneer je kind astma heeft, kun je eigenlijk niet zonder de inhalatiecorticosteroïden. Je kan er zelf wel aan bijdragen dat je kind de astmaklachten onder controle houdt met de laagst mogelijke werkzame dosis medicijnen. Ten eerste is het van groot belang dat je kind zo weinig mogelijk wordt blootgesteld aan prikkels die een astma-aanval kunnen uitlokken, zoals (sigaretten) rook, huisdieren en huisstofmijt. Ten tweede kan je erop letten dat je kind de voorgeschreven dosering ontstekingsremmers goed inhaleert. Het regelmatig vergeten van deze beschermende medicatie kan namelijk leiden tot een ernstige astma-aanval, die vervolgens vaak wordt behandeld met een veel hogere dosis orale corticosteroïden (de prednisolonkuur).

Inhalatietechniek

Tenslotte is een goede inhalatietechniek van belang voor een optimale werking van de medicijnen. Laat minimaal 1 keer per jaar checken of je kind de medicijnen goed inhaleert. Dit kan bij je apotheker of huisarts. Kleine foutjes sluipen er namelijk ongemerkt in. Hierdoor werken de medicijnen onvoldoende en is de kans op onnodige bijwerkingen groter.

"Klik hier voor nog meer informatie over optimaal leven met astma en COPD!" optimaal leven met astma en copd"