Likdoorns

Likdoorns

Likdoorns, ook wel eksterogen genoemd, zijn eeltknobbels op de voet. Door het dragen van schoenen wordt de eeltknobbel in de huid gedrukt. Daardoor kan lopen pijnlijk kan zijn. Likdoorns komen vaak voor op of tussen de tenen. Wat kun je doen aan likdoorns?

Het ontstaan van een likdoorn

Eelt beschermt de huid tegen schuren en druk. Eeltplekken kunnen ontstaan door slecht passende schoenen, overgewicht of voeten of tenen met een afwijkende stand. Door de druk op een eeltplek kan het eelt naar binnen groeien tot een likdoorn. Een likdoorn kan geen kwaad, maar is wel vaak pijnlijk en vervelend.

Tips bij likdoorns

  • Draag goed passende schoenen die niet knellen.
  • Met een voetvijl kun je de eeltlaag dunner maken.
  • Gebruik zo nodig likdoornringen of druk verminderende pleisters; hierdoor wordt de druk op de likdoorn verminderd en is het lopen minder pijnlijk.
  • Soms kan een steunzool de druk verminderen.
  • Laat de likdoorn behandelen door een pedicure.
  • Let op: heb je diabetes? Behandel je likdoorn dan niet zelf. Maak een afspraak bij je huisarts. Bij diabetes merk je minder snel dat je een wondje of ontsteking hebt door een likdoorn.

Wanneer naar de huisarts?

Wanneer bovenstaande tips niet helpen, kun je contact opnemen met je huisarts. De huisarts kan je een zalf voorschrijven. Die maakt het eelt zachter. Hierna kun je de likdoorn afschaven of afschuren. Als dat niet lukt kan je huisarts het ingegroeide eelt soms verwijderen met een mesje. Heb je ook diabetes? Maak dan ook een afspraak bij je huisarts. Door diabetes kunnen de bloedvaten en zenuwen in je voeten beschadigen. Er stroomt dan minder bloed naar de huid van je voeten en tenen. Ook krijg je minder gevoel in je voeten en tenen. Een likdoorn kan dan zonder dat je het merkt voor een wond of ontsteking zorgen.