Incontinent voor ontlasting

Incontinent voor ontlasting

Wanneer de ontlasting niet kan worden opgehouden wordt er gesproken van ongewild ontlastingsverlies, ontlastingsincontinentie, fecale incontinentie of faeces incontinentie. Het is een probleem waar mensen zich voor schamen en waarvan wordt gedacht dat het niet vaak voorkomt. Dat laatste is zeker niet waar; maar liefst 100.000 mensen in Nederland hebben met dit probleem te maken.

Hoe gaat het ophouden van ontlasting normaal gesproken in zijn werk?

Ontlasting wordt opgeslagen in de endeldarm. Wanneer deze vol is voelt u aandrang en komt er druk op de anus te staan. De anus bestaat uit een inwendige en uitwendige kringspier. De uitwendige kringspier zorgt ervoor dat de ontlasting wordt opgehouden. Daar helpen ook de bekkenbodemspieren bij. Deze spelen een rol bij het ophouden van de ontlasting en bij het ophouden van urine.

"Het hangt af van de oorzaak van de incontinentie, welke behandeling mogelijk is."

De oorzaken van ontlastingsincontinentie

  • Beschadiging van de kringspier in de anus; door een zware bevalling of na operatie, ongeluk of seksueel misbruik.
  • Het verslappen van de kringspier in de anus; door het ouder worden.
  • Beschadiging van zenuwen die de kringspier en bekkenbodemspieren aansturen; na een bevalling, door chronische obstipatie, operatie, ouderdom of een ziekte als multiple sclerose (MS) of spina bifida (open rug).
  • Verzakking van de endeldarm.
  • Chronische darmontstekingen, zoals ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.
  • Aanhoudende dunne ontlasting of diarree.
  • Overloopdiarree (paradoxale diarree); bij chronische obstipatie kan dunne ontlasting langs de harde ontlasting in de endeldarm weglekken.
  • Spastisch bekkenbodem syndroom.

Wat te doen wanneer u last hebt van ontlastingsincontinentie?

Ongewild ontlastingsverlies is heel vervelend en heeft een grote invloed op het welzijn en vaak ook op het sociale leven. Het is niet ongebruikelijk dat iemand er heel onzeker door wordt en last krijgt van een schaamtegevoel. Er zijn mogelijkheden om de klachten te verminderen. Ga daarom naar uw huisarts om het probleem te bespreken. De huisarts kan u onderzoeken, de kracht van de kringspier vaststellen en uw anus van binnen bekijken. Eventueel kan hij u doorverwijzen naar een specialist voor verder onderzoek. Afhankelijk van de gevonden oorzaak kan de arts een behandeling inzetten.

De behandeling van ontlastingsincontinentie

Als het probleem wordt veroorzaakt door verstopping of diarree, kan met behandeling daarvan de klachten worden verminderd. Voedingsadviezen en/of medicijnen kunnen worden ingezet.

Uw huisarts kan u ook doorverwijzen naar een bekkenbodemfysiotherapeut om de bekkenbodemspieren te trainen zodat de ontlasting beter opgehouden kan worden. Soms is een operatie nodig om de kringspier te herstellen of te vernieuwen en in zeer ernstige gevallen wordt een stoma aangelegd. Een vrij nieuwe techniek om incontinentieproblemen te behandelen is sacrale neuromodulatie. Hierbij worden bepaalde zenuwen in de onderrug met elektrische impulsen gestimuleerd.

Hulpmiddelen bij ontlastingsincontinentie

Als (tijdelijke) oplossing wordt speciaal incontinentiemateriaal gebruikt. Dit zijn meestal broekjes (pull ons van Attents of pants van Tena) of slips (soort luier met sluiting aan de zijkanten). Een inlegger kan soms wat verschuiven. Voor incidenteel gebruik kan een anaaltampon worden gebruikt. Deze is niet voor iedereen geschikt en wordt daarom voorgeschreven door uw arts.