Feiten en fabels over verkoudheid

Feiten en fabels over verkoudheid

Over verkoudheid doen heel wat fabels de ronde. Wat is een fabel en wat is een feit? Je leest het hier.

Door antibiotica ben je sneller van je verkoudheid af

Dit is een fabel. Antibiotica doden bacteriën. Griep en verkoudheid komen niet door bacteriën, maar door een virus. Hierdoor heeft een antibioticum geen effect.

De griepprik beschermt ook tegen verkoudheid

Dit is een fabel. De griepprik beschermt alleen tegen het griepvirus en niet tegen de verschillende verkoudheidsvirussen. Je kunt dus verkouden worden als je tegen de griep bent gevaccineerd.

Neusdruppels of -sprays zijn gevaarlijk

Dit is een fabel. Ontzwellende neusdruppels en -sprays met de werkzame stof xylometazoline of oxymetazoline zorgen ervoor dat je weer makkelijker kunt ademen. Gebruik ze niet langer dan 1 week. Langdurig gebruik kan het neusslijmvlies beschadigen, waardoor de neus juist chronisch verstopt raakt. Geef ze ook niet aan jonge kinderen zonder doktersadvies.

Door in de winter zonder jas of met natte haren naar buiten te lopen kun je verkouden worden

Dit is een fabel. Een verkoudheid krijg je alleen als je in aanraking komt met een verkoudheidsvirus. In de winter zijn we meer binnen en leven we dichter op elkaar, waardoor virussen zich eenvoudiger kunnen verspreiden. Koud weer kan wel de binnenkant van je neus droger maken en je weerstand verlagen waardoor je vatbaarder wordt voor een verkoudheid.

Niezen met de hand voor de mond voorkomt verspreiding

Dit is gedeeltelijk waar, want niezen gaat met zoveel kracht dat er meestal toch vochtdeeltjes met daarin het verkoudheidsvirus ontsnappen. Daarom is het beter om in een tissue te niezen. 

Handen wassen voorkomt een verkoudheid

Dit is een feit. Door regelmatig je handen te wassen met zeep kun je een verkoudheid (en ook andere infecties) voorkomen. Verkoudheidsvirussen kunnen via de handen worden overgedragen. Zeker wanneer je in je hand niest.

Je neus ophalen is beter dan je neus snuiten

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat de neus ophalen beter is. Bij te hard snuiten loop je wel het risico dat er slijm in de bijholtes terecht komt. Daardoor kunnen de bijholtes ook gaan ontsteken. Snuit daarom één neusgat per keer door de andere dicht te drukken en doe dit vooral zachtjes. Zo kun je een bijholte ontsteking voorkomen.