Zwangerschap en medicijngebruik

Zwangerschap en medicijngebruik

Van de meeste medicijnen is het niet bekend of ze veilig gebruikt kunnen worden tijdens de zwangerschap. In dit artikel leest u hier meer over.

Mag ik mijn medicijnen tijdens de zwangerschap doorgebruiken?

Van sommige geneesmiddelen is het bekend dat ze schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kind, anderen zijn veilig en kunnen zonder problemen door de aanstaande moeder worden gebruikt. Wanneer niet bekend is of een geneesmiddel schadelijk is voor het ongeboren kind, kan het het beste niet gebruikt worden door zwangere vrouwen. Soms kan het niet anders. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er sprake is van een chronische ziekte zoals diabetes mellitus of epilepsie. De medicatie moet dan zo ingesteld of veranderd worden, dat het risico voor het ongeboren kind zo klein mogelijk is. De arts zal altijd een afweging moeten maken tussen de risico’s van het niet of anders behandelen van een vrouw en de risico’s voor het ongeboren kind.

Overleg op tijd

De vraag of u uw geneesmiddel mag doorgebruiken tijdens de zwangerschap is dus heel belangrijk. Overleg hierover met uw arts of apotheker, het liefst ruim voordat u zwanger bent! De eerste weken van de zwangerschap is de baby het kwetsbaarst. En het overstappen op een ander medicijn kost soms tijd.

Schadelijkheid

Geneesmiddelen worden opgenomen in het bloed. Vanuit het bloed van de moeder kunnen geneesmiddelen via de placenta de baby bereiken en schade toebrengen.

Geneesmiddelen kunnen tijdens de hele zwangerschap schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Wel is het zo dat tussen de derde en twaalfde week van de zwangerschap alle organen worden gevormd. In deze periode is het vruchtje extra gevoelig voor schadelijke stoffen.

De ongewenste effecten op de vrucht zijn afhankelijk van het gebruikte middel, het tijdstip in de zwangerschap waarop het middel gebruikt wordt en de concentratie ervan in de weefsels van de ongeboren vrucht (de foetus). Het gebruik van geneesmiddelen tijdens de zwangerschap zou verantwoordelijk zijn voor twee procent van de ontwikkelingsstoornissen bij kinderen.

"Vroeger dacht men dat schadelijke stoffen niet door de placenta heen kwamen."

Zwangerschap en medicijngebruik in het verleden

Tot halverwege de vorige eeuw dacht men nog dat ongeboren kinderen in de baarmoeder goed beschermd waren tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Men dacht namelijk dat schadelijke stoffen niet door de placenta heen kwamen. Rond 1960 werden echter onverwacht veel kinderen geboren met een zeldzame, ernstige afwijking aan armen en benen. De oorzaak hiervan was dat de moeders van deze kinderen in de eerste twee maanden van hun zwangerschap Softenon®, een slaapmiddel wat ook voorgeschreven werd tegen zwangerschapsmisselijkheid, hadden gebruikt. Toen werd duidelijk dat geneesmiddelen en ook andere stoffen wel degelijk door de placenta heen in het ongeboren kind konden komen. Hierna is men veel voorzichtiger geworden met het voorschrijven van geneesmiddelen tijdens de zwangerschap.

"De eerste weken van de zwangerschap is de baby het kwetsbaarst."
"In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van moeder en kind."