Sporten met astma

Sporten met astma

Bewegen is belangrijk om gezond te blijven. Minimaal 2,5 uur per week matig intensieve inspanning is het advies. Denk bijvoorbeeld aan fietsen of wandelen. Doe dit verspreid over verschillende dagen. Maar hoe zit dat als je astma hebt? Is sporten met astma gezond? En waarmee houd je rekening als je gaat sporten?

Voordelen van sporten bij astma

Juist bij astma is lichaamsbeweging belangrijk. Regelmatig sporten of bewegen versterkt de ademhalingsspieren en de longinhoud neemt toe. Hierdoor raak je minder snel benauwd. Bovendien train je ook de zuurstofopname van de spieren. Je voelt je beter en raakt minder snel vermoeid.

Het belang van een warming up en cooling down bij astma

Als je inspanningsastma hebt, klinkt het misschien vreemd dat sporten gezond voor je is. Sporten kan dan voor benauwdheid zorgen. Maar als je het verstandig doet, profiteer je ook van de genoemde voordelen. Begin het sporten met een rustige, goede warming-up en bouw de inspanning op. Je kunt vooraf ook luchtwegverwijdende medicijnen gebruiken om benauwdheid te voorkomen. Ook tijdens het sporten kan dat medicijn de benauwdheid oplossen. Stop na de inspanning niet abrupt maar doe een goede cooling down, waarbij je de inspanning langzaam afbouwt. Je hartslag en ademhaling keren op die manier weer langzaam terug naar normaal.

"Juist bij astma moet je zo goed mogelijk in conditie blijven"

Let met astma op bij bepaalde sporten

De keuze voor een sport is heel persoonlijk. Kies wat je leuk vindt en niet te zwaar voor je is qua adembelasting.

Bij sommige sporten bestaat er een grotere kans in aanraking met prikkels te komen die een astma-aanval kunnen uitlokken. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Alle buitensporten. Heb je ook hooikoorts? In de seizoenen waarin bepaalde grassen of bomen bloeien, zijn er mogelijk veel pollen in de lucht. Houd rekening met extra prikkels die een aanval kunnen veroorzaken.
  • Wintersporten. De overgang van warm naar koud of andersom kan voor sommige mensen een prikkel zijn die een astma-aanval uitlokt. Bij sporten in de kou, zoals schaatsen en skiën, is de kans op een aanval groter. Probeer tijdens het sporten door de neus te blijven ademen. Hiermee bevochtig én verwarm je de inademingslucht waardoor je de longen minder prikkelt. Een goede warming up en cooling down helpen je lichaam te laten wennen aan de temperatuurverschillen.
  • Zwemmen. In het water van sommige zwembaden zit veel chloor. Als je hier gevoelig voor bent, zoek dan naar een zwembad met geen of minder chloor.

Neem de luchtwegverwijder mee

Ondanks alle voorbereidende maatregelen kun je toch benauwd worden. Dan is het fijn als je je luchtwegverwijdende medicijnen bij je hebt. Bijvoorbeeld een reserve in een locker van je sportlocatie. Luchtwegverwijders zijn er in 2 varianten: poederinhalatoren en dosisaerosolen. Gebruik je een dosisaerosol, dan is het voor een goede werking belangrijk dat je ook de bijbehorende voorzetkamer mee hebt. Eventueel kun je de luchtwegverwijdende medicijnen vóór het sporten inhaleren. Ben je topsporter? Houd er dan wel rekening mee dat sommige inhalatiemedicijnen bij sommige sporten op de dopinglijst staan.

Vertel je sportmaten over jouw astma

Omstanders kunnen erg schrikken van iemand die een astma-aanval krijgt en weten vaak niet wat ze moeten doen. Vertel je vrienden dat je astma hebt en leg uit dat ze niet in paniek moeten raken. Vertel waar je je medicijnen bewaart en vraag of ze je tijdens een aanval meenemen naar een rustige omgeving.

"Klik hier voor nog meer informatie over optimaal leven met astma en COPD!" optimaal leven met astma en copd"