Is het zinvol probiotica in te nemen naast een antibioticumkuur?

Is het zinvol probiotica in te nemen naast een antibioticumkuur?

Bij het gebruik van antibiotica kan de balans tussen goede en slechte bacteriën in de darm verstoord raken. Een groot deel van de mensen die een antibioticumkuur moeten gebruiken krijgt hierdoor last van diarree. Kan deze bijwerking worden voorkomen door het gebruik van probiotica?

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende bacteriën. Er zijn veel verschillende soorten probiotische bacteriën. De meeste zijn lactobacillen of bifidobacteriën. De gedachte achter voedingssupplementen met probiotica is dat ze het microbiële evenwicht in de darm kunnen verbeteren en daardoor mogelijk de gezondheid kunnen bevorderen.

Antibiotica en diarree

Vijf tot dertig procent van de volwassenen en elf tot veertig procent van de kinderen die een breedspectrum antibioticum gebruiken, krijgt last van diarree. Breedspectrum antibiotica hebben door hun brede werking als nadeel dat ze ook een deel van de goede bacteriën in de darmflora doden. Bepaalde slechte bacteriën kunnen zich dan vermeerderen en voor problemen zorgen. Een bekend voorbeeld is de bacterie clostridium difficile.

Probiotica bij antibiotica en diarree

Uit een recente (mei 2013) analyse van alle studies naar het effect van probiotica op clostridium geassocieerde diarree door antibioticagebruik* blijkt dat gebruik van probiotica tijdens een antibioticumkuur het risico op clostridium geassocieerde diarree met 64 procent verminderde. Ook andere bijwerkingen zoals buikkrampen, misselijkheid, zachte ontlasting, winderigheid en smaakstoornissen kwamen minder voor.

Literatuur

*http://summaries.cochrane.org/CD006095/IBD_the-use-of-probiotics-to-prevent-c.-difficile-diarrhea-associated-with-antibiotic-use