Hoofdluis

Hoofdluis

Hoofdluis komt vaak voor bij kinderen. Maar hoe kom je er weer van af? Luizen zijn niet gevaarlijk of schadelijk, maar de jeuk kan wel erg vervelend zijn. Ook kan het krabben wondjes en ontstekingen veroorzaken. Bij de behandeling van hoofdluis is het goed te weten hoe ze er uit zien en wat je moet doen voor een grondige aanpak. Bestrijden begint daarna met de juiste manier van kammen, andere middelen komen op de tweede plaats.

Hoofdluis en neten herkennen: wat zijn het en wat doen ze?

Hoofdluizen zien eruit als kleine, grijsblauwe puntjes in het haar. Wanneer ze zich vol hebben gezogen met bloed uit de hoofdhuid worden ze roodbruin. Luizen leggen eitjes tegen de haarwortels aan. De luizeneitjes heten neten, deze zijn doorzichtig of wit van kleur en plakken tegen de haarwortel aan. Controleer regelmatig of je kind luizen heeft. Niet alleen bij basisschoolkinderen komt dit vaak voor, ook bij middelbare scholieren zien we het steeds meer. 

Goede controle op luizen

Controleer het haar boven een wit papier. Als je kleine grijsblauwe of roodbruine puntjes op het papier ziet vallen, is de kans groot dat dit luizen zijn. De neten blijven juist tegen de haarwortel plakken. Heeft je kind luizen? Dan is het belangrijk dat je direct de omgeving informeert. Controleer niet alleen je kind, maar ook jezelf en de rest van het gezin op luizen.

Hoofdluis bestrijden

Het behandelen van hoofdluis gaat door middel van een uitkambehandeling. Volg deze 10 stappen:

  1. Maak het haar nat en breng ruim crèmespoeling aan in het haar, maar spoel het NIET uit.
  2. Kam eerst de knopen en klitten uit het haar met een gewone kam.
  3. Houd het hoofd voorover boven een wasbak.
  4. Zet nu de luizenkam tegen de hoofdhuid en kam plukje voor plukje vanaf de hoofdhuid tot aan de punten.
  5. Werk op deze manier van het linkeroor naar het rechteroor over de gehele hoofdhuid. Kijk ook goed onder de plukjes.
  6. Neten zijn erg plakkerig, als deze niet in de kam blijven zitten, kan je ze met je nagels verwijderen. Dep eventueel van tevoren met een doekje azijn; dan laten ze makkelijker los.
  7. Veeg de kam regelmatig af aan een witte papieren doek en kijk of je luizen ziet.
  8. Spoel nu de crèmespoeling uit.
  9. Maak beide kammen goed schoon met water en zeep en was daarna goed je handen en nagels.
  10. Herhaal dit stappenplan dagelijks voor 2 weken lang.

Antihoofdluismiddel

Hoewel dagelijks kammen met een luizenkam gedurende 2 weken waarschijnlijk even effectief is als een uitkambehandeling mét antihoofdluismiddelen, veel mensen gebruiken liever toch een luizendodendmiddel of antihoofdluismiddel. Maar, het haar uitkammen moet toch gebeuren; het antihoofdluismiddel is geen vervangende behandeling.


Mocht kammen na 2 weken nog niet goed genoeg geholpen hebben, dan kan je hier alsnog een antihoofdluismiddel of luizenshampoo bij gebruiken. Kijk op de bijsluiter of vraag in de apotheek om advies hoe je dit middel gebruikt. En: blijf dagelijks kammen. 

"Ook als je een antihoofdluismiddel gebruikt, moet je dagelijks blijven kammen om alle luizen te verwijderen."

Dimeticon

De voorkeur van onze apothekers gaat uit naar antiluizenmiddelen met dimeticon. Dimeticon vormt een laagje om de hoofdluis dat de hoofdluis afsluit en verstikt. Dit is dus geen bestrijdingsmiddel, luizen kunnen er niet aan gewend raken zoals bij andere middelen.

Overige middelen bij hoofdluis

Tegenwoordig zijn er ook middelen op de markt die de lijmlaag oplossen waarmee neten aan het haar kleven. Ook bestaan er verschillende sprays met de claim dat ze ervoor zorgen dat je geen luizen krijgt. Volgens de laatste gegevens van het RIVM is nog niet voldoende bewezen dat deze middelen bij mensen effectief zijn. Kies dus voor een antihoofdluismiddel met dimeticon.


Heeft het zin alles te wassen en te poetsen?

Het schoonmaken en wassen van hele huis is niet meer nodig. Onderzoek heeft ons geleerd dat luizen alleen via het haar overlopen. Het is wel extra belangrijk om het haar regelmatig te controleren en direct te behandelen wanneer je je luizen ziet.

Meer luizen na de vakantie?

Vooral op basisscholen zijn hoofdluizen een ware plaag. De reden dat vooral kinderen hoofdluis krijgen, is omdat zij vaak dicht bij elkaar zitten en spelen. Hierdoor kan een luis gemakkelijk van het ene naar het andere hoofd lopen.

Om het nieuwe seizoen hoofdluisvrij te beginnen, controleren veel scholen na elke schoolvakantie alle kinderen op hoofdluis. Het lijkt hierdoor alsof er na de vakantie vaker hoofdluis voor komt, maar het wordt simpelweg vaker ontdekt. 

Heb je nog vragen over hoofdluis of het behandelen van hoofdluis? Kom dan langs bij jouw Service Apotheek.