Een koortslip

Een koortslip

In dit artikel lees je hoe je een koortslip voorkomt en wat je kunt doen wanneer je een koortslip hebt.

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een ontsteking van de huid op of rond de lip en wordt veroorzaakt door een infectie met het herpesvirus. Het begint met een plekje dat tintelt, jeukt of brandt. Hierna ontstaan kleine, pijnlijke, met vocht gevulde blaasjes. Deze blaasjes gaan stuk, drogen op en er ontstaat een gelig korstje. Het korstje laat na een paar dagen los, eronder komt een gave huid tevoorschijn. Het ontstaan en weer verdwijnen van een koortslip duurt zeven tot tien dagen. Een koortslip komt vaak regelmatig terug, meestal op dezelfde plaats.

Indrogen van de lipblaasjes

Van het herpesvirus kom je helaas niet meer af. Er zijn geen middelen die het virus doden. Je kunt wel de lipblaasjes indrogen en de jeuk verminderen door het gebruik van een crème of gel met zinksulfaat of zinkoxide. Door het indrogen wordt de genezingsduur korter. Breng de crème of gel alleen aan op de pijnlijke plek of op de blaasjes om verspreiding van het virus naar andere plekken te voorkomen. Was je handen goed voor en na het aanbrengen.

Antivirus crèmes bij een koortslip

Tegenwoordig wordt de voorkeur gegeven aan de crèmes of gels met zinksulfaat of zinkoxide, boven de veelgebruikte antiviruscrèmes met aciclovir, penciclovir of valaciclovir. Deze laatstgenoemde middelen kunnen bijwerkingen veroorzaken en voorkomen ook niet dat het virus later weer terugkeert; ze doden het niet.  Als bij de eerste tintelingen gestart wordt, duurt de koortslipperiode hooguit één dag korter. In het blaasjesstadium en daarna helpen de antivirus-crèmes niet meer.

Hoe voorkom ik een koortslip?

Zonlicht, koorts, menstruatie of stress kunnen het virus activeren. Zorg voor een goede conditie en voldoende weerstand; rust voldoende, rook niet, eet gezond en beweeg regelmatig. Bescherm jouw lippen door ze vet te houden met een lippenbalsem met UV-filter.

Hoe besmettelijk is een koortslip?

Een koortslip is erg besmettelijk, al vanaf de eerste fase waarin hij opkomt. Het vocht in de blaasjes geeft het grootste gevaar van besmetting. Pas wanneer de blaasjes zijn ingedroogd, zijn ze niet meer besmettelijk. Ruim 4 op de 5 mensen is drager van het herpes simplex virus, de veroorzaker van een koortslip. Wanneer het virus wordt geactiveerd, gaat het via een zenuw naar de huid en is het besmettelijk. Om onbekende redenen krijgt maar 10 tot 20% van de besmette mensen een koortslip. De anderen dragen het virus wel bij zich, en kunnen ook anderen besmetten.

Voorkom besmetting

  • Was je handen met zeep voor en nadat je de koortslip aanraakt.
  • Vermijd contact met anderen, met name met baby’s; niet zoenen, niet knuffelen.
  • Wees voorzichtig met oogmake-up, om een herpesinfectie in het oog te voorkomen.
  • Vermijd orale seks want het herpesvirus kan ook herpes genitalis veroorzaken; een seksueel overdraagbare aandoening.
  • Deel jouw spullen zoals je bestek of glas en handdoek of washandje niet.
  • Breng het koortslipmiddel alleen aan op de pijnlijke plek of blaasjes.
"TIP: Er bestaan handige patches voor lipblaasjes die het blaasje discreet afdekken en het herstel bevorderen."