Verstopping

Verstopping

Bij verstopping lukt het niet goed om te poepen. Hoe vaak iemand op een dag moet poepen verschilt per persoon. De één moet 3 keer op een dag, de ander 3 keer per week. Wanneer je minder dan drie keer per week poept, heb je last van verstopping. Andere woorden voor verstopping zijn obstipatie, constipatie en hardlijvigheid.

Verstopping kan komen door:

  • te weinig drinken;
  • te weinig vezels eten;
  • te weinig lichaamsbeweging;
  • niet naar de wc gaan terwijl je wel moet poepen;
  • de spieren onder in je bekken werken niet goed; ;
  • aanleg; sommige mensen hebben minder actieve darmen;
  • zwangerschap;
  • spanning;
  • medicijnen met als bijwerking verstopping zoals medicijnen tegen depressie, botontkalking, allergie, ziekte van Parkinson, epilepsie, psychose, ijzertabletten, sterke pijnstillers, en plaspillen;
  • een ziekte zoals prikkelbare darm syndroom (PDS), diabetes (suikerziekte), depressie, multiple sclerose (MS), ziekte van Parkinson een langzaam werkende schildklier of heel soms een gezwel in de dikke darm.

Symptomen

Het poepen gaat moeizaam en minder vaak, is soms pijnlijk en de poep is hard en droog. Dit komt doordat de poep te lang in de dikke darm heeft gezeten. Doordat de poep zich in de dikke darm ophoopt kan je ook buikpijn of buikkrampen krijgen. Wanneer de darm heel vol is met harde poep, is het mogelijk dat er dunne poep langs de verstopping lekt. Dit wordt overloopdiarree genoemd. Als het lukt om te poepen kun je erna het gevoel hebben nog niet klaar te zijn. Door te hard te persen kunnen er aambeien en kloofjes of scheurtjes in de anus (fissuren) ontstaan.

Tips bij verstopping

Je kunt verstopping voorkomen en verhelpen door:

  • voldoende te drinken (1,5 tot 2 liter per dag);
  • vezelrijk te eten (volkoren producten, groente, fruit, noten en peulvruchten);
  • voldoende te bewegen (minstens een half uur per dag);
  • naar de wc te gaan wanneer je aandrang voelt.

Laxeren

Wanneer deze tips onvoldoende helpen, kun je een laxeermiddel gebruiken. Komt de verstopping door een ziekte? Neem dan contact op met je arts.

Laxeermiddelen bij acute verstopping

Bij acute verstopping (een paar dagen geen poep) zijn de laxeermiddelen lactulose en macrogol eerste keus. Beiden werken door vocht vast te houden in de darmen. Bisacodyl en natriumlaurylsulfoacetaat (Microlax klysma®) kunnen worden gebruikt als lactulose of macrogol onvoldoende helpt. 

Lactulose en macrogol houden vocht vast in de darmen waardoor het volume van de ontlasting groter wordt. Hierdoor wordt de darm gestimuleerd om harder te gaan werken en wordt de ontlasting zachter. Deze middelen werken niet meteen; na een paar dagen pas merk je resultaat. Je mag ze gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Ook voor ouderen zijn het geschikte middelen.

Bisacodyl prikkelt de darmwand en stimuleert de darmbewegingen. Ook zorgt het dat de darminhoud vocht opneemt en vasthoudt. Dit geeft een zachte ontlasting en een makkelijkere stoelgang. Als je de tablet `s ochtends op de nuchtere maag inneemt, komt de ontlasting binnen vijf uur na inname op gang. Als je deze ’s avonds inneemt, komt de ontlasting na tien uur op gang. Een zetpil met bisacodyl werkt veel sneller, meestal binnen een uur. Bisacodyl mag je niet langer dan drie dagen achter elkaar gebruiken. Anders kan je darm eraan wennen en ‘lui’ worden, met nog meer verstopping als gevolg. Bisacodyl is geschikt voor plotseling optredende verstopping (zoals op reis) of als de darmen snel leeg moeten (bijvoorbeeld bij een operatie).

Natriumlaurylsulfoacetaat klysma (Microlax®­­) werkt laxerend en wordt ook gebruikt om het laatste deel van de darm leeg te maken voor een darmonderzoek, darmoperatie of bevalling. De ontlasting komt binnen 5 tot 20 minuten op gang.

Laxeermiddelen bij langdurige verstopping

Psylliumvezels, sterculiagom of gezuiverde zemelen nemen vocht op en zwellen op in de darm, wat voor meer ontlasting zorgt. Hierdoor wordt de darm geprikkeld om harder te werken. Het is belangrijk dat je bij deze middelen voldoende drinkt: 1,5 tot 2 liter per dag. Anders kunnen ze gaan klonteren in de darm met mogelijk verstopping of afsluiting van de darm tot gevolg. Neem deze middelen dagelijks bij je ontbijt door ze op te lossen in water of sap of te mengen met yoghurt. Na 1 tot 3 dagen zal de ontlasting op gang komen.