Erectieproblemen door ziekte of medicijnen

Erectieproblemen door ziekte of medicijnen

Mannen met een erectiestoornis zijn niet in staat een erectie te krijgen die voldoende stevig is en lang genoeg duurt om geslachtsgemeenschap te hebben. Bij erectiestoornissen is er meestal niet alleen sprake van problemen bij het krijgen van een erectie, maar vaak zijn er ook problemen met lustgevoelens, ejaculatie en orgasme. De meeste mannen hebben weleens problemen met een erectie. Pas wanneer dit vaker gebeurt en langdurig aanhoudt, is er sprake van een erectiestoornis.

"Van de mannen ouder dan 60 jaar heeft ongeveer 40 procent last van erectieproblemen."

Oorzaken

Een erectieprobleem kan zowel psychische als lichamelijke oorzaken hebben. Stress, vermoeidheid, relatieproblemen of faalangst kunnen de oorzaak zijn. Hart- en vaatziektes en diabetes kunnen een beschadiging van de bloedvaten geven, die weer kan leiden tot erectieproblemen. Een gebrek aan het mannelijke geslachtshormoon testosteron, een te langzaam werkende schildklier of een zenuwbeschadiging na bijvoorbeeld een prostaatoperatie zijn andere lichamelijke oorzaken.

Om onderscheid te kunnen maken tussen een psychische of lichamelijke oorzaak, is het belangrijk om te achterhalen of u een ochtenderectie kunt krijgen en of u een erectie kunt krijgen bij seksuele prikkeling en/of masturbatie. Als dit wel het geval is, is de oorzaak van de erectiestoornis waarschijnlijk psychisch.

Ten slotte kunnen ook bepaalde geneesmiddelen zorgen voor erectieproblemen. De bloeddrukverlagende bètablokkers, vooral sotalol, propranolol en pindolol, en de antidepressiva uit de SSRI groep, zoals paroxetine, citalopram en sertraline, zijn de bekendste. Ook bij sommige andere geneesmiddelen (zie het overzicht) worden relatief vaak meldingen van erectieproblemen gedaan bij het bijwerkingen registratiebureau Lareb.

Overzicht van geneesmiddelen waarbij erectieproblemen het meest worden gemeld:

  • Antidepressiva: specifieke serotonineheropnameremmers (SSRI’s): paroxetine, fluoxetine, fluvoxamine, sertraline, citalopram en de tricyclische antidepressiva (TCA’s): amitriptyline, clomipramine, imipramine.
  • Bloeddrukmiddelen: niet-selectieve bètablokkers: pindolol, propranolol en sotalol, plastabletten (diuretica): chloortalidon, hydrochloorthiazide, spironolacton en de calciumantagonisten: verapamil, nifedipine.
  • Antischimmelmiddelen: ketoconazol, itraconazol.
  • Antipsychotica: lithium, pimozide, haloperidol.
  • Cholesterolverlagers: atorvastatine, simvastatine, gemfibrozil.
  • Hartmiddelen: digoxine.
  • Hormonen: cyproteronacetaat.
  • Maagzuurremmers: cimetidine, ranitidine, famotidine.
  • Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s): diclofenac, ibuprofen, naproxen, piroxicam.
  • Geneesmiddelen bij benigne prostaathypertrofie: alfa-blokkers: tamsulosine, doxazosine, prazosine, terazosine en de 5-alfa-reductaseremmers: finasteride, dutasteride.

Behandeling van een erectiestoornis

Als de erectiestoornis een overwegend psychische oorzaak heeft, bestaat de behandeling uit gesprekken met een huisarts of seksuoloog. Eventueel kan kortdurend medicatie gegeven worden om de behandeling te ondersteunen.

Wanneer het erectieprobleem veroorzaakt wordt door een bijwerking van uw medicijnen, kunt u in overleg met uw arts of apotheker kijken of u kunt stoppen met het geneesmiddel of het kunt vervangen door een ander middel. Stop nooit zonder overleg met uw arts of apotheker met het gebruik van een geneesmiddel dat bedoeld is voor chronisch gebruik.

Als een lichamelijke oorzaak de reden van de klachten is, is het belangrijkste advies om meer te bewegen. Daarnaast kunt u medicijnen voorgeschreven krijgen, zoals sildenafil (Viagra), tadalafil (Cialis) of vardenafil (Levitra). In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht verhogen deze medicijnen het libido niet, maar hebben ze invloed op de bloedvaten die betrokken zijn bij het kunnen krijgen van een erectie. In sommige gevallen wordt gebruik gemaakt van hulpmiddelen, zoals een elastische penisring of een vacuümpomp met elastisch constrictiebandje.

Wanneer deze behandelingen onvoldoende effect hebben, zijn via de uroloog nog andere behandelingen mogelijk, zoals een flexibele stift in de plasbuis, injecties in de zwellichaampjes van de penis, penisimplantaten, een prothese of vaatchirurgie.

Voedingssupplementen

Van sommige voedingssupplementen wordt geclaimd dat ze een positief effect hebben op de bloedcirculatie of op het libido en daarmee een gunstig effect op uw erectie. Deze middelen bevatten natuurlijke stoffen, zoals L-arginine, taurine, pycnogenol of maca. Deze middelen zijn in de meeste gevallen niet wetenschappelijk onderzocht, waardoor bewijs voor de werkzaamheid tegen erectieproblemen ontbreekt. Werkzaamheid bij erectieproblemen mag bij deze voedingssupplementen dan ook niet worden geclaimd.