Acne

Acne

Acne is een hardnekkige huidaandoening waarbij de talgkliertjes verstopt raken. Mee-eters, puistjes of pukkels zijn het gevolg.

Acne

Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen ter wereld en komt vooral voor bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar oud. Acne wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van mee-eters op de huid. Het komt vooral voor op plekken waar zich veel talgkliertjes bevinden, zoals het voorhoofd, de kin, schouders en borst. Wanneer u aan acne lijdt, kunt u soms littekentjes eraan overhouden.

Mee-eters

Bij mensen met acne maken de talgklieren in de huid meer talg aan dan de huid nodig heeft; in combinatie met dode huidcellen zorgt dit ervoor dat er talgproppen ontstaan die de kliertjes verstoppen. Zo’n verstopt talgkliertje is een mee-eter. Een gesloten mee-eter is wit en ligt onder de huid. Op de talgklier ligt een wit bultje opgehoopte talg. Zo’n mee-eter kan later verkleuren wanneer deze in aanraking komt met het melanine in de huid. Dan ontstaat er een open mee-eter, deze ligt direct aan het huidoppervlak. U herkent de open mee-eter aan een bruin of zwart stipje op de huid.

Puistjes

Gesloten mee-eters kunnen gaan ontsteken. Dat is het werk van een bacterie die normaal op de huid voorkomt. Dan ontstaat er een rode pukkel of een puistje met een gele puskop.

Oorzaak van acne

Waarom de een meer last heeft van acne dan de ander is onbekend. Wel is duidelijk dat veranderingen in de hormoonhuishouding een rol spelen. Daarom komt acne vaak voor bij pubers. Tijdens de puberteit neemt het aantal bacteriën op de huid aanzienlijk toe, maar een verband tussen deze toename en het ontstaan van jeugdpuistjes is nog onbekend.

In hoeverre eetgedrag, het nuttigen van zuivelproducten en bepaalde bacteriën een rol spelen, wordt nog onderzocht. Het  is bewezen dat acne niet ontstaat door onvoldoende hygiëne of een vitaminetekort.

Bij het ontstaan van acne zijn er meerdere factoren die kunnen meespelen:

Andere factoren

  • erfelijke factoren;
  • vette cosmetica (deze sluiten de poriën af);
  • omgevingsfactoren;
  • stress;
  • bepaalde medicijnen.

Acne genezen

Mensen met acne hebben er vaak alles voor over om van hun huidaandoening af te komen. Hoewel acne niet schadelijk is voor de gezondheid, wordt het vooral geestelijk als een groot probleem ervaren. Mensen met acne kunnen zich schamen voor hun uiterlijk en sociale gelegenheden vermijden. Helaas bestaat dé manier om acne te genezen nog niet. Maar met de juiste verzorging kunnen de verschijnselen vaak wel verminderen. Uiteindelijk verdwijnt acne vanzelf. Bij vrouwen wordt vaak de anticonceptiepil ingezet. De vrouwelijke hormonen hierin verminderen de talgproductie. Ook bestaan er medicijnen die ingezet kunnen worden bij de behandeling van acne.

Verzorging van de acne-huid

Klik hier om vijf tips over de verzorging van de acnehuid te lezen:

Medicijnen bij lichte acne

  • Benzoylperoxide gel - Benzoylperoxide gel verweekt de buitenste huidlaag en “ontstopt” als het ware de mee-eters. Ook werkt het antibacterieel waardoor de groei van de acnebacterie wordt verminderd. Let wel op bij het gebruik ervan; het werkt blekend op uw kleding, handdoeken en beddengoed. Breng de 5% gel 's avonds op de huid aan; niet in masseren. Na enkele dagen kan worden overgegaan op 2x daags aanbrengen. Bij de 10% gel is de kans op irritatie groter. Daarom is deze geen eerste keus.
  • Retinoïden op de huid – Retinoïden zijn afgeleiden van vitamine A. Ze ‘ontstoppen’ de verstopte poriën. Tretinoïne crème en Differin (adapaleen) gel zijn producten uit deze groep. Deze middelen zijn alleen op recept verkrijgbaar en mogen niet toegepast worden door zwangere vrouwen.

Medicijnen bij matig-ernstige acne

  • Antibiotica op de huid - Antibiotica in lotion- of gelvorm kunnen worden toegepast op de huid. Ze remmen de groei van de acnebacterie op de huid waardoor het ontstaan van puistjes wordt verminderd. Erytromycine en clindamycine worden op de huid toegepast. Deze middelen zijn op recept.
  • Antibiotica om in te nemen – Wanneer medicijnen op de huid onvoldoende werken kunnen antibiotica in tablet- of capsulevorm worden voorgeschreven. De middelen moeten gedurende een lange tijd worden geslikt. Bijwerkingen, zoals maag-darmklachten, zijn mogelijk. Laat u daarom van te voren goed informeren. Vaak toegepaste antibiotica zijn: doxycycline, minocycline, tetracycline en erytromycine.

Medicijnen bij ernstige acne

  • Retinoïde om in te nemen - Isotretinoïne (Roaccutane®) – Dit sterk werkende middel remt de talgproductie, remt ontstekingen en beïnvloedt de groei en rijping van de huidcellen. De behandeling met isotretinoïne duurt meestal een half jaar. De acne is dan verdwenen en komt ook niet meer terug. Twintig procent van de gebruikers heeft nog een tweede kuur nodig. Het is heel belangrijk dat u niet zwanger bent of wordt gedurende deze behandeling. Isotretinoïne kan leiden tot een miskraam en tot ernstige misvormingen bij het ongeboren kind. Vrouwen die zwanger kunnen worden, wordt aangeraden tijdens het gebruik en tot en met een maand na stoppen twee vormen betrouwbare anticonceptie gebruiken, bijvoorbeeld de pil en condooms.