Achillespeesblessure

Achillespeesblessure

Achilles was een Helleens krijger uit de Griekse mythologie, die onkwetsbaar zou zijn, omdat hij door zijn moeder in de Styx, de rivier in de onderwereld (Hades) was gedompeld. Probleem was dat moederlief het ventje bij zijn enkeltjes had vastgehouden en de vloeistof daar niet alles geraakt had. Daar was hij dus wel kwetsbaar. Vandaar dat we het nog steeds over een achilleshiel en achillespees hebben.

"Goede schoenen met voldoende demping zijn belangrijk. Ook een goede en rustige warming-up zijn, net zoals voor het voorkomen van veel andere blessures, noodzaak."

Oorzaak

Is die achillespees wel zo kwetsbaar? Dat valt wel mee. Toch zie ik regelmatig problemen met de achillespees in mijn praktijk. Oorzaak? Een verkeerde belasting. De achillespees is ongelofelijk sterk. Een scheurtje komt niet door enkel een overbelasting. De meningen in de literatuur over het ontstaan zijn nogal verdeeld. Een verminderde doorbloeding zou een oorzaak kunnen zijn, maar dat spreekt een ander weer tegen. Ik ga u hier niet verder mee vermoeien. Wat wel duidelijk is, is dat deze blessure het meeste voorkomt bij mannen tussen de 35 en 45 jaar. Vooral hardlopers die langere afstanden lopen en sporters die bij hun sport veel moeten springen, zijn degenen die risico lopen.

Preventie

Goede schoenen met voldoende demping zijn belangrijk. Ook een goede en rustige warming-up zijn, net zoals voor het voorkomen van veel andere blessures, noodzaak. Rekken en strekken hebben echter geen enkele meerwaarde. (Echt waar, dit zijn de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen, een groot onderzoek in 2011 toonde dit aan!) En wanneer de spieren nog koud zijn, zelfs af te raden.

Soorten achillespeesblessures

  • De pees kan helemaal doorscheuren. Dit is duidelijk te zien; de kuitspier ziet er behoorlijk anders uit dan die van het andere been. De spierbuik zit veel meer naar de knie toe. De sporter kan amper meer lopen en zeker niet op zijn tenen staan. De behandeling is opereren: de pees moet worden gehecht, en een lange periode van rust (in het gips) en revalidatie volgt.
  • De pees raakt geïrriteerd. Vaak wordt dan gesproken over een tendinitis of tendinose (het verschil tussen deze twee is hier niet van belang). We zien dan een ontstekingsreactie. Een dergelijke ontstekingsreactie komt niet door een bacteriële of virusinfectie, maar door een overbelasting. Dit kan komen door een verkeerd bewegen van de enkel en de voet, maar ook door een niet goed bewegen van de knie en zelfs door een bekkenscheefstand.
  • Symptomen kunnen zijn: zwelling van of rond de pees, soms een raar ‘knisperend gevoel’ in het gebied van de achillespees (soort gekraak, alsof u door sneeuw loopt) en pijn.

Wat te doen?

Bij de gescheurde spier is het duidelijk dat u naar de chirurg zult moeten. Bij de tendinitis of tendinose kunt u het beste koelen met ijs. Gewoon ijsblokjes of een coldpack. Let wel op dat u het ijs niet direct op de huid legt; doe er een theedoek tussen. Kijk het een paar dagen aan en mogelijk verdwijnt de klacht. Doe rustig aan en vermijd de veroorzakende sport. Zwemmen kan bijvoorbeeld wel.

Wanneer de klacht niet verdwijnt of veel minder wordt, zou fysiotherapie nodig kunnen zijn. Een massage van de kuit kan veel verlichting geven. Ook begeleiding bij het hervatten van de sport is belangrijk. Vaak wil men te snel weer ‘aan de bak’. Dit kan resulteren in een nieuwe blessure en zelfs in ernstiger mate. Een fysiotherapeut zal aandacht besteden aan de mogelijke factoren die voor het ontstaan van de kwetsuur hebben gezorgd. Is er een beenlengteverschil? Is er een bekkenscheefstand? Beweegt de enkel goed? Hoe loopt de patiënt? Mogelijk zal in de herstelfase een tape moeten worden aangelegd, met soms ook een hakverhoging om de pees te ontlasten.