Wratten en waterwratten

Wratten en waterwratten

Met name schoolgaande kinderen hebben vaak last van gewone wratten en waterwratjes. Wratten zijn onschuldig en verdwijnen meestal vanzelf zonder littekens. De behandeling van een wrat geeft vaak meer klachten dan de wrat zelf. In dit artikel vind je meer informatie en nog belangrijker wat kun je er zelf aan doen?

Wratten

Wratten zijn knobbeltjes op de huid die ontstaan door besmetting met een virus. Het wrattenvirus komt overal voor. Het is niet aangetoond dat je wratten kunt krijgen van bijvoorbeeld het lopen op blote voeten in zwembaden of gymzalen. Wratten komen vooral voor op de handen, maar zitten soms ook op de voeten. Voetwratten worden bij staan of lopen in de voetzool geduwd. Dit kan soms pijn doen.

Hoe gaan wratten weg?

Als je weinig last hebt van de wratten, kunt je het beste niks doen. De helft van de wratten verdwijnt vanzelf binnen 1 jaar. Na 2 jaar zijn bij de meeste mensen alle wratten verdwenen. Een enkele keer blijven ze langer zitten. Wratten waar je last van hebt kun je zelf insmeren of aanstippen met salicylzuur of laten bevriezen bij de huisarts. Ga naar onze webshop voor de diverse opties.

Salicylzuur

Van oudsher worden er middelen gebruikt met salicylzuur in de vorm van aanstipvloeistoffen of pleisters. Salicylzuur verweekt het bovenste laagje van de huid en werkt ontstekingsremmend. De huid rondom de wrat kun je beschermen met vaseline of een pleister. 

Andere zuren

Er zijn ook wrattenproducten te koop met andere zuren dan salicylzuur. Deze middelen kunnen bij verkeerd gebruik (of het omvallen van het flesje) blaren en/of brandwonden veroorzaken. MCA (monochloorazijnzuur) en TCA (trichloorazijnzuur) worden daarom afgeraden.

Bevriezingsmethode

Ook zijn er producten die gebaseerd zijn op de bevriezingsmethode die de huisarts toepast. Zoals HeltiQ Wratweg®, deze kan ook toegepast worden bij waterwratjes.

Tips bij wratten:

  • Krab of peuter niet aan een wrat;
  • Was de handen regelmatig en houd de nagels kort;
  • Gebruik een eigen handdoek en washand en was deze na eenmalig gebruik uit.

Waterwratjes

Waterwratjes komen vooral voor bij kinderen tot vijf jaar. Het zijn bolronde, een beetje glanzende bultjes met in het midden een putje. Ze kunnen overal op het lichaam zitten. Waterwratjes zijn zeer besmettelijk. Ze verdwijnen meestal vanzelf. Dit kan soms wel 1 tot 2 jaar duren. Een los waterwratje gaat meestal binnen 2 maanden over.

Kinderen krijgen het door aanraken van andere kinderen met waterwratjes of door besmette voorwerpen. Na besmetting kan het 2 weken tot 6 maanden duren voordat het kind de waterwratjes krijgt. Door krabben aan de wratjes kan het virus op andere delen van de huid komen. Daar kunnen dan nieuwe waterwratjes ontstaan.

Tips bij waterwratjes:

  • Regelmatig handen wassen en nagels korthouden.
  • Niet met de handen in de ogen wrijven.
  • Eigen handdoek en washand gebruiken. Na gebruik de handdoek en washand uitwassen.
  • Droog de huid met open wratjes als laatste af.
  • Zijn de wratjes open? Ga dan niet met anderen in bad. Was aanwezig badspeelgoed af en laat het daarna drogen.
  • Plak voor het zwemmen een waterdichte pleister op open wratjes.
  • Douche kort en niet te heet, zodat de huid niet uitdroogt. Was de huid het liefst zonder zeep.
  • Bij eczeem is het belangrijk dat het eczeem goed wordt behandeld.