Onder begeleiding
Om op verantwoorde wijze te sporten na een hartinfarct is het verstandig dit te doen onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut. Deze kan voor u een aangepast trainingsschema opstellen, rekening houdend met uw specifieke mogelijkheden. Van belang is bijvoorbeeld te beseffen, dat bij inspanning uw hartslag mogelijk door medicatie minder snel omhoog zal gaan. Daarom moet door het gebruik van deze medicijnen, de betablokkers, de opbouw rustig worden gedaan. Een goede warming up is bij deze categorie sporters dus van groot belang.
Stellen van doelen
De fysiotherapeut die u na uw hartinfarct begeleidt, zal met u eerst bepalen wat de doelstelling van de training is en of deze haalbaar is. Want na een infarct is er wel sprake van blijvende schade. Daarom moet worden bekeken, wat de mogelijkheden zijn. Zo kan voor u een belangrijk doel zijn, dat u weer een beetje kunt voetballen met uw kleinzoon. Of een stuk kunt fietsen met uw man. Doorgaans zijn de te bereiken doelen goed te benoemen. De marathon binnen drie uur zal mogelijk een te hoog gesteld doel zijn. Wel zal de Nederlandse Norm Gezond Bewegen: het aanleren van een gezonde leefstijl, een belangrijk doel zijn.
Hoe bepaalt de fysiotherapeut wat uw mogelijkheden zijn?
De maatstaf bij het bepalen van de trainingsbelasting is de VO2 max. Dit is het maximale zuurstofgebruik bij inspanning. In uw geval zal getraind worden op 50-80% van die VO2 max. Dit wordt bepaald door de begeleidende fysiotherapeut, die daar speciale formules voor heeft. Van groot belang is spierversterking. Want wanneer de spieren sterker zijn, kost het minder moeite om bepaalde bewegingen te maken! En minder moeite betekent minder zuurstofgebruik.
Bovendien wordt door de training de doorbloeding van de spieren verbeterd, waardoor de bloeddoorstroming minder weerstand ondervindt. En dat heeft weer tot gevolg, dat het hart minder hard hoeft te werken!
Waar moet u op letten bij het sporten na een hartinfarct?
Hele zware belasting is niet verstandig, ook omdat dan de neiging zal bestaan de adem ‘vast te gaan zetten’ (te gaan persen, dus). Dit kan worden voorkomen door hardop mee te tellen bij het oefenen.
Wanneer u pijn op de borst krijgt: gelijk minder intensief oefenen!
Zoals al eerder gezegd, een goede warming-up is erg belangrijk, maar een goede cooling-down ook. Zonder goede warming-up zal eerder een drukgevoel op de borst ontstaan.