Op reis met diabetes

Op reis met diabetes

Wil je op vakantie en heb je diabetes? Een goede voorbereiding is belangrijk. Met onze tips is diabetes geen hindernis voor jouw vakantie.

Ander leefritme

Tijdens een vakantie heb je vaak een ander leefritme. Misschien beweeg en eet je meer, of juist minder dan normaal. Ook kan de temperatuur van invloed zijn op je bloedsuikerspiegel. Een warme temperatuur versneld de opname van insuline. Hierdoor kan je bloedsuikerspiegel gaan schommelen. Overleg voor je reis met je arts in welke gevallen je de insuline of medicijnen moet aanpassen. zorg dat je je bloedsuikerwaarden goed in de gaten houdt.

Zorg ruim voor je vertrek dat je klachten en bloedsuikerspiegel zo goed mogelijk onder controle zijn. Ga zo nodig op controle bij je arts.

Vaccinaties

Ga je naar een verre bestemming en heb je vaccinaties nodig? Vraag hier dan minimaal 6 weken voor vertrek advies over. Vaccinaties kunnen namelijk voor schommelende bloedsuikerspiegels zorgen.

Reisapotheek

Ga ruim voor je vakantie langs je apotheek voor voldoende medicijnen. Denk hierbij aan:

  • Een reserve-insulinepen,
  • Een geneesmiddelenpaspoort,
  • Een gevulde reisapotheek,
  • Een speciaal koeltasje voor je insuline,
  • En voor verre landen eventueel vaccinaties en/of malariatabletten.

Waarom moet insuline in je handbagage?

Neem jouw diabetes benodigdheden zoals medicijnen en insuline altijd mee in je handbagage. Zo heb je ze bij de hand voor het geval je een hypo of hyper hebt. Ook als je koffer kwijt zou raken. Daarnaast mag insuline niet te koud, maar ook niet te warm worden. In de bagageruimte van een vliegtuig kan je insuline bevriezen. Als insuline bevriest of te heet wordt, verliest het medicijn de werkzaamheid. Er bestaan speciale koeltasjes om je insuline in het vliegtuig te vervoeren.

Niet vergeten om mee te nemen op reis met diabetes

  • Neem een glucosemeter en reservebatterijen mee. Zorg ook voor extra test strips en lancetten.
  • Als je insuline spuit is het verstandig een reservepen mee te nemen. Neem ook voldoende naalden mee.
  • Vraag je apotheker of arts om een medische verklaring voor het vervoer van je spuiten, naalden, glucosemeter, pomp en insuline in de handbagage. Bij je apotheek kun je ook terecht voor een medicijnpaspoort.
  • Neem altijd voldoende medicijnen uit Nederland mee. In het buitenland kunnen medicijnen een andere samenstelling hebben, waardoor deze voor jou misschien minder geschikt zijn.

Let op je voeten

Als je diabetes hebt, let dan extra goed op je voeten. Doordat je minder gevoel hebt in je voeten, merk je het niet als je een blaar of een wondje krijgt. Neem daarom schoenen mee die goed passen en lekker zitten. Loop niet op blote voeten, vooral niet op heet zand. Controleer je voeten dagelijks op wondjes om ontstekingen te voorkomen.

Overleg met je arts

Ga voor vertrek langs bij je arts en bespreek je reisplannen. Als je bestemming in een andere tijdzone ligt, kan het zijn dat je medicijnschema tijdelijk aangepast moet worden. Ook is het handig om te weten wat je moet doen bij koorts en/of diarree. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je klachten verergeren.

Tips!

  • Drink geen kraanwater en bestel drinken zonder ijsklontjes. Eet ook geen salades en ongeschild fruit. Dit wordt namelijk vaak gewassen met kraanwater en vergroot de kans op diarree.
  • Met een medicijnpaspoort van je Service Apotheek laat je zien dat je diabetes hebt. Dit is handig in situaties als je je slecht voelt.
  • Laat je reisgenoten weten dat je diabetes hebt en geef van tevoren aan wat je nodig hebt tijdens een hypo of hyper.
  • Neem genoeg tussendoortjes en snel opneembare suikers (zoals Dextro) mee.