Steelwratten

Steelwratten

Steelwratten, oftewel gesteelde fibromen of skin tags, komen erg veel voor. Elke dertig plusser heeft er wel een paar. Vooral in de hals of liezen en onder de oksels. Vrouwen hebben ze soms ook onder de borsten.

Wat zijn steelwratten?

Steelwratten zijn onschuldige huidgezwelletjes. Ze lijken op een huidflapje dat met een steeltje aan de huid vast zit. Hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn steelwratten geen wratten. Wratten worden veroorzaakt door een virus, steelwratten ontstaan spontaan. Steelwratten zijn huidkleurig. Hun grootte varieert van slechts 1 à 2 millimeter tot wel 2 à 3 centimeter.

De behandeling van steelwratten

Hoewel steelwratjes onschuldig zijn kunnen ze wel vervelend zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld geraakt worden bij het scheren of afgekneld raken. Bovendien vinden veel mensen ze ontsierend. U kunt steelwratten door de huisarts laten verwijderen. Vaak wordt dan het steeltje van het fibroom afgeknipt met een steriel (!) schaartje. Een verdoving is hierbij meestal niet nodig omdat het steeltje zo dun is. Het kleine wondje dat overblijft wordt afgedekt met een pleister. In enkele gevallen is er een hechting nodig.

Zelf steelwratten verwijderen

U kunt natuurlijk ook zelf de schaar erin zetten. Voor wie daar tegenop ziet is er tegenwoordig een nieuwe methode voor thuis. Deze is gebaseerd op de bevriezingsmethode die ook bij gewone wratten wordt toegepast. Het bestaat uit een aanbrengstift en een beschermpleister. De beschermpleister beschermt de omliggende gezonde huid en zorgt voor een precieze behandeling. Met de aanbrengstift wordt de steelwrat bevroren waardoor, meestal na 10 tot 14 dagen, de steelwrat van de huid valt en nieuwe, gezonde huid zichtbaar wordt.